Очите са задвижвани от мускули. Основен принцип в медицината е мускулите да се поддържат в добро здраве, за да се подобри цялостното здравословно състояние на тялото. Същото важи и за очите. Колкото повече упражнения правите, толкова по-лесно ще избегнете различни очни заболявания и дегенерации.

Как да поддържате очите си в добро здраве?

1. Избягвайте прекомерното вглеждане през деня. Ако работите на компютър, измествайте погледа си встрани и гледайте през прозореца. Правете това през 20-ина минути.

5 правила за здрави очи

2. Направете си тренировка като размърдвате очи наляво, надясно, нагоре и надолу. Правете кръгови движения с очи.

3. Ако носите очила, намалете времето, в което ги носите. Опитайте да ги сваляте по-често, за да провокирате очите. Не ги оставяйте да стават инертни и да разчитат само на очилата.

4. Масажирайте очите с много нежни движения. Започнете от вътрешната страна наоколо, преминете бавно по горния клепач към външния ъгъл на окото, докато достигнете отново вътрешността. Прилагайте лек натиск на всяка обозначена на картинката точка.

Още по темата

5. Когато се разхождате навън, вглеждайте се в далечината. Редувайте поглед към краката ви и поглед напред към хоризонта. Това е много добра тренировка за очния мускул.

6. Пийте повече пресен сок от моркови. Той е полезен за здравето на очите.

Какво помага при сухота в очите?

7. Ако очите ви са раздразнени, можете да ги масажирате с натурален гел от алое. След това изплакнете с топла вода.

8. Изплакването с топла или хладка вода е чудесен начин да облекчите умората в раздразнените очи.

9. Опитайте се да не гледате в компютър, телевизор или екрана на телефона си най-малко 2 часа преди лягане.