Здраве и красота

Как да разпознаем витаминния дефицит?

Напукана кожа е най-честият признак

21.11.2017г. / 12 45ч.
Михаела Лазарова
Снимка: pexels

Снимка: pexels

Ниските нива на витамини в организма предизвикват появата на редица здравословни проблеми. Така например дефицитът на витамин В7 (биотин) се свързва с влошаване състоянието на кожата, косата, ноктите, липса на апетит, гадене, а недостигът на витамин В12 най-често се проявява с липсата на енергия и появата на анемия. Как да разпознаем витаминния дефицит, вижте в следващите редове.

Дефицит на витамин А

Витамин А е мастноразтворим витамин, който участва в образуването и поддържането на здрава кожа, зъби, скелетната тъкан, лигавиците и меките тъкани. Дефицитът на този важен витамин напомня за себе си чрез появата на люспеста, суха кожа и сухи устни.

Може да си го набавите чрез консумацията на яйца, месо, мляко, сирене, черен дроб, риба, спанак, моркови, сладки картофи, кайсии, праскови и други.

9 невероятни ползи от чесъна

Дефицит на витамин D

Известно ви е, че ниските нива на витамин D могат да повлияят на здравето на костите и да увеличат риска от развитието на остеопороза. Но знаете ли, че дефицитът на витамин D може да бъде фактор, допринасящ за появата на псориазис?

В действителност е установено, че локалното приложение на препарати от витамин D върху плаките от люспеста, раздразнена кожа, които характеризират това кожно разстройство, може да подобри състоянието ѝ. Храни богати на витамина са яйчен жълтък, черен дроб, млечни храни.

Дефицит на витамин Е

Витамин Е е един от най-важните антиоксиданти, от които тялото ни се нуждае. Той помага в борбата със свободните радикали. Околната среда, начинът на живот, вредните навици, ни излагат на влиянието на свободните радикали, които са една от основните причини за преждевременното стареене на кожата.

От друга страна, витамин Е я предпазва, защитавайки я от вредното въздействие на слънцето, околната среда, забавя появата на бръчки. Неговият дефицит може да се види по това как изглежда кожата ни. Може да си набавите витамина чрез консумацията на ядки, зелени зеленчуци като броколи и спанак, риба и други.

9 причини да пиете лъжичка зехтин на гладно

Дефицит на витамин С

Витамин С е важен за здравето на вашата кожа, тъй като има антиоксидантни свойства. Той също играе ключова роля в синтеза на колаген, който придава еластичността и младостта на кожата. Дефицитът на витамина се изразява в появата на суха, люспеста и груба кожа.

Недостигът на витамин С може също да причини скорбут, съпроводен с болки в мускулите и ставите, подуване и кървене на венците, бавно зарастване на рани, поява на бръчки. Хапвайте повече плодове и зеленчуци богати на важния антиоксидант, като грейпфрути, портокали, манго, папая, карфиол, домати, зеле, спанак, червени и зелени чушки.

Дефицит на витамин В2

Този витамин участва в процеса на метаболизиране на храната, която приемаме и синтеза на енергия, както и в редица други метаболитни процеси. Когато се наблюдава дефицит, ще забележите зачервяване и напукване на ъгълчетата на устните, нацепване на езика, косопад, зачервяване на роговицата, липса на енергия.

За да не допускате недостиг на витамина прибавете към менюто си мляко, извара, пълнозърнести храни, листни зелени зеленчуци, яйца, месо и други.

Дефицит на ниацин (витамин В3)

Ниацинът е жизненоважен за телата ни, тъй като той ни помага да преобразуваме мазнините, протеините и въглехидратите в енергия. Помага също така да поддържаме в добро състояние косата, кожата, храносмилателната и нервната система.

Свързани статии

Дефицитът на ниацин може да предизвика появата на люспеста кожа, появата на рани в устната кухина, диария, безсъние, анемия, нарушено храносмилане. В добри количества витаминът се съдържа в храни като риба, месо, яйца, мляко, гъби, ядки и други.

Дефицит на витамин В6

Витамин В6 е другият важен витамин, от който се нуждае нашата кожа. Дефицитът му води до сухота на кожата, напукване на устните, сърбеж, анемия, нервност, лош дъх и други. Ето защо добавете към менюто си храни като риба, яйца, птиче месо, картофи и други.

Снимка: unsplash

Коментирай