Здраве и красота

4 ефикасни етерични масла при главоболие

Облекчават болката и стягането в областта на главата

09.12.2017г. / 07 00ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Главоболието засяга почти всеки човек ежедневно. То може да се предизвика от редица обстоятелства, най-често от стрес.

Лошото хранене, хормоналният дисбаланс, ниската кръвна захар, лошата поза през деня и по време на сън, обезводняването и много други фактори могат да са в основата на вашето главоболие или мигрена.

5 етерични масла, които премахват белези

Посягането към болкоуспокояващите е първото, което правим в безизходицата си и желанието болката просто да спре.

Мъчението може да се предотврати и по натурални начини – чрез подходящи етерични масла.

Етеричните масла имат мощни свойства и могат да потиснат спазмите и болката в главата. Неслучайно ароматерапията е залегнала в нетрадиционната медицина на много народи по света от векове.

Кои са 4-те най-ефикасни етерични масла срещу главоболие?

Мента

Проучванията доказват, че ментовото масло може да потисне дори най-силното главоболие. Ментолът инхибира мускулната контракция и стимулира кръвообращението, което в крайна сметка спира и болката в главата.

Ментата има свойството още да успокоява нервната система и да освобождава от стреса.

Етерични масла при менопауза

Свързани статии

Лавандула

Лавандулата намалява тревожността и безпокойството. Особено полезна е при главоболие, предизвикано от напрежение, работа, стрес. Активните вещества в маслото от лавандула се абсорбират директно от кожата и успокояват нервната система, от което спира и главоболието. Маслото от лавандула е чудесен релаксант, който помага и при безсъние.

Евкалипт

За страдащите от главоболие, причинено от възпалени синуси или хроничен синузит, маслото от евкалипт е най-добрият избор. То може да ви спаси, когато се окажете със силно блокиран нос и нарастваща болка в главата. Маслото от евкалипт не само облекчава главоболието, но и отпушва синусите като потиска възпалението.

Розмарин

Превъзходният аромат на розмарина бори успешно главоболието, причинено от стрес. Активните вещества в маслото от розмарин имат противовъзпалителни свойства, които действат релаксиращо по време на мигренозен пристъп.

Други полезни масла при главоболие са:

  • босилек
  • роза
  • хвойна
  • грейпфрут
  • лайка
Коментирай