Здраве и красота

Причини менструалният цикъл внезапно да намалее

Какво предизвиква тези изменения

16.01.2018г. / 11 51ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато дойде менструацията, всяка жена има чувството, че трае безкрайно заради редицата дискомфорти, които води със себе си.

За нормална продължителност на цикъла се счита кървенето между 5 и 7 дни. При някои жени то продължава по-дълго, но при други може изведнъж времетраенето да се намали.

На какво се дължи внезапното намаляване на цикъла?

1. Сменили сте противозачатъчните.

Пероралните контрацептиви се намесват в хормоналния баланс и могат да повлияят на менструацията. Смяната на противозачатъчните може да скъси или удължи цикъла.

Причини за повишено кървене при менструация

2. Медикаменти.

Някои лекарства могат да предизвикат изменения в обилността на цикъла. Намаляващите кръвотечението са стероиди, лекарства за щитовидна жлеза, антидепресанти, противовъзпалителни (ибупрофен).

3. Синдром на поликистозни яйчници.

При това състояние хормоните потискат овулацията, заради което обилността на цикъла може внезапно да намалее. В тежки случаи дори менструацията може да изчезне за няколко месеца.

4. Преждевременна овариална недостатъчност.

При това състояние яйчниците губят способността си да отделят годни за оплождане яйцеклетки при жени под 40-годишна възраст. Това води до оскъдно кървене и липса на овулация.

5. Маточни цикатрикси.

Цикатриксите представляват струпвания на съединителна тъкан вследствие на кюретаж на маточната стена, аборт, спонтанен аборт, както и други гинекологични състояния.

Жените с подобни проблеми страдат от оскъден цикъл, който може и да изчезне в даден момент.

Защо сексът по време на менструация е полезен?

6. Кърмене.

Кърменето повишава нивата на хормона пролактин. Той от своя страна има функцията да потиска овулацията и репродуктивната функция, която в този момент остава на заден план. Заради това цикълът може внезапно да стане по-кратък и слаб.

7. Проблеми с щитовидната жлеза.

Щитовидната жлеза регулира репродуктивните функции. Нейните хормони имат отношение към овулацията и менструацията. При дисбаланс в щитовидната жлеза може да се появят и промени в цикъла.

8. Пременопауза.

Менопаузата понякога идва преждевременно. А при някои жени и периодът на пременопауза предизвиква изменения в цикъла. Той може да отслабне или да започне да прескача.

Коментирай