Здраве и красота

Защо италианците не сядат на масата без моцарела?

Вкусно сирене, богато на важни хранителни елементи

05.02.2018г. / 11 05ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Тя е един от най-търсените млечни продукти. Моцарелата – меко, прясно сирене с невероятен вкус и текстура, което обичаме да добавяме към салати, паста, пица, предястия. Класическата моцарела се прави от биволско мляко, но се предлагат и такива варианти на сиренето, които са направени от краве мляко. Родината на моцарелата е Италия.

Въпреки че по-често я приемаме като част от италианската кухня, тя има редица ползи за здравето. Така например, съдържа добри количества витамини Е, D, А, фосфор. Консумацията ѝ благоприятства здравето на кожата, очите, подобрява паметта. Но добрите ѝ качества не се изчерпват само с това.

Вижте защо италианците не сядат на масата без нея.

Източник на биотин

Сиренето моцарела е добър източник на биотин, познат също като витамин B7. Тъй като това хранително вещество е водоразтворимо, тялото не го съхранява. Консумацията на този вариант на сирене може да ви осигури едни добри количества на витамина и да се намали неговия дефицит, особено по време на бременност.

Биотинът е важен за здравето и красотата на ноктите, косата, а според проучвания може да помогне за намаляване нивата на кръвната захар при хора с диабет.

Маслото е по-полезно, отколкото предполагаме

Ще ви осигури витамин В2

Консумацията намоцарела ще осигури на организма ви витамин В2 или рибофлавин. Той е част от групата на витамин В комплекс, трябва да се приема ежедневно, тъй като помага на тялото да се бори с различни заболявания и състояния като мигрена, анемия. Също така има доказани антиоксидантни свойства.

За здрави кости

Моцарелата съдържа големи количества калций, който е важен за поддържането на костната структура и зъбния емайл. Минералът играе и ключова роля за здравето на сърдечния мускул и намалява риска от рак на дебелото черво.

Също така може да допринесе за редуциране на телесното тегло, ако искате да отслабнете. Консумирането на моцарела може да предпази от подагра, болезнено състояние, което води до натрупване на кристали на пикочната киселина в ставите.

Свързани статии

Добър източник на протеини

Едно от най-добрите предимства на сиренето моцарела е, че осигурява добри количества протеин. Ако спазвате високопротеинов режим на хранене, моцарелата е добър избор, тъй като ще ви осигури енергия и повишава мускулната сила.

Колко калории носят полезните храни и лакомствата?

Осигурете си калий

Още една добра причина да добавите към менюто си моцарела е, че тя съдържа и калий. Този минерал помага за борба с неблагоприятните ефекти, причинени от консумацията на натрий. Калият помага за контрола на кръвното налягане.

Снимка: iStock

Коментирай