То има силен аромат, интензивен вкус, красив цвят и всички тези негови качества зависят от млякото, с което е приготвено, времето на зреене, традицията, която е следвана и т. н. Синьото сирене – деликатес, който обичаме да хапваме като мезе към хубаво вино или да добавяме към кулинарните си шедьоври.

Продукт, който съдържа голямо количество мазнини, протеини и други важни хранителни елементи. Синьото сирене е ценено не само заради своите вкусови качества, но и заради неговите здравословни ползи.

Когато се консумира в умерени количества (тъй като съдържа повече мазнини и сол) то има благоприятен ефект върху здравословното ни състояние. Споделяме няколко добри причини да го консумирате по-често.

За здраво сърце

Добавянето на синьо сирене към вашето дневно меню може да намали риска от сърдечносъдови заболявания. Проучванията показват, че хората, които консумират синьо сирене, имат по-малък риск от развитие на болести на сърцето.

Вкусното сирене също помага за понижаване нивата на холестерола и предотвратява възпалението на артериите и образуването на кръвни съсиреци.

Салата с печено пилешко, синьо сирене и крутони

При артрит

Един от най-често срещаните здравословни проблеми свързани с напредването на възрастта е артритът. Синьото сирене притежава противовъзпалителни свойства, които помагат за намаляване на възпалението на ставите и облекчаване на болката при артрит.

Намалява риска от остеопороза

Още една добра причина да консумирате синьо сирене е, че то е добър източник на калций. Минералът е от ключово значение за здравето на костите. Редовната консумация на сиренето ще направи костите ви по-здрави и устойчиви във времето, намалявайки риска от остеопороза.

За добра памет

Хранителните вещества в синьото сирене помагат за подобряване на паметта, като намаляват риска от развитието на когнитивни нарушения. Хапвайки от вкусното сирене, ние подобряваме функционирането на мозъчните клетки.

Знаете ли, че... има над 2000 вида сирена?

Добър източник на фосфор

Синьото сирене е много добър източник на фосфор. Този минерал е много важен за здравето на костите и зъбите. Дефицитът на фосфор може да доведе до проблеми, свързани с костите. Минералът играе и други редица важни роли в организма. Той е необходим за облекчаване на мускулното неразположение след натоварване.

Още по темата

За растежа, поддържането и „поправянето“ на всички тъкани и клетки, за изграждане на съставната част на гените и други.

Укрепва имунната система

Проучванията показват, че консумацията на синьо сирене повишава ефективността на имунната система. Сиренето може да осигури редица важни витамини и минерали, включително витамин А, витамин D, витамини от групата В, калий, натрий и цинк.