Здраве и красота

Ежедневни дейности, които е по-добре да вършим вечер

Добри новини за нощните птици

08.03.2018г. / 11 46ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

В денонощието си има отредено време за всичко – за активни дейности през деня и здрав сън през нощта. Вечер е времето, в което се отпускаме на дивана, за да си починем след дългия работен ден.

Всъщност, вместо да си почиваме и да бездействаме, можем да извършим някои дейности именно вечер, защото в този времеви диапазон се оказват доста по-полезни, отколкото рано сутрин, както сме свикнали да мислим.

Кои са тези дейности, смятани за дневни, които е по-добре за здравето и психиката да бъдат извършвани вечер?

Определяне на цели

Ако досега са ви съветвали да обмисляте целите и мечтите си рано сутрин, когато сте бодри и свежи, забравете този съвет. По-добре е да го правите вечер, дори да става дума за определяне на желани фитнес постижения, защото рано сутрин нивата на стрес се увеличават още повече в комбинация с бързането за работа.

10 неща, които ще ви направят бодър ранобудник

Взимане на горещ душ

Ако обичате да се къпете рано сутрин за повече свежест през деня, не го правете с гореща вода. Тя отпуска тялото и ви връща обратно в сънливото настроение.

Изразяване на благодарност или признателност

Благодарности и желания за изразяване на признателност към близък човек е добре да се правят вечер, тъй като това действа като мощна антистрес терапия и подобрява съня.

Шетане 

Звучи невероятно, но пооправянето на дома вечер носи много ползи за здравето. Няма нищо по-добро против стреса от събуждането в подреден и спретнат дом, дори да ви се струва, че това няма значение за вас.

Шоколадът сутрин помага за паметта и отслабването

Сменете чаршафите си, оправете дневната, пуснете пералнята и съдомиялната вечер преди да си легнете. Хем ще ви е чисто и подредено на сутринта, хем ще платите по-малко пари за електроенергия.

Свързани статии

Употреба на етерични масла

Важно е да подбирате уханията, които искате да добавите към интериора на дома си. Лавандулата осигурява много добър сън. Ако тя е любимият ви аромат, ползвайте я вечер за вашата антистрес терапия.

Дълбоко дишане

Контролираното дълбоко дишане е техника, която е подходяща за изпълнение вечерно време. То успокоява тревожността, намалява стреса, нормализира кръвното налягане и най-вече улеснява съня.

Създаването на списък със задачи

Според експертите, една от най-големите грешки, които хората правят, е да съставят списъците си с работни и лични задачи рано сутрин преди да излязат.

Изследване по темата от Baylor University показва, че определянето на приоритетите и ангажиментите вечерно време преди сън помага за по-бързото заспиване. Поставянето им на хартия пък действа още по-безотказно. А сутринта ви ще е изпълнена с по-малко стрес. Ще имате повече време да се подготвите за деня.

Коментирай