Здраве и красота

6 начина да намалите подуването на корема

Отървете се от дискомфорта завинаги

16.03.2018г. / 08 44ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Подуването на корема е неприятно и разваля както фигурата, така и самочувствието. Усещането за подут корем в някои случаи може дори да се окаже болезнено. Причините могат да са различни, най-вече свързани с лош начин на хранене.

Какво можете да направите, за да облекчите подуването в коремната област и да си възвърнете комфорта? 

Храни, които трябва да избягвате по време на месечния цикъл

Яжте бавно

Когато се храним бързо не дъвчем храната достатъчно добре. Освен това бързото поглъщане на храната предполага и поглъщане на голямо количество въздух, който няма място в стомаха. Затова дъвчете бавно и колкото се може по-дълго храната преди да я преглътнете.

Често хранене в малки порции 

Друг лесен начин да намалите не само подуването, но и теглото си, е храненето на малки порции по 5-6 пъти на ден. По този начин храната се метаболизира много по-лесно и бързо, трансформира се в енергия, а не в мазнини, лепящи се по нежелани места.

Премахнете подсладените и газирани напитки

Не е задължително да се ограничите драстично от някои любими сладки удоволствия. Важно е да не прекалявате с тях, но по-важно е да се отречете завинаги от сладките и газирани напитки. Те причиняват най-голямото и неприятно подуване в корема. Пийте повече вода и прясно изцедени плодови и зеленчукови сокове.

Премахнете газовете и подуването на корема!

Яжте храни, богати на пробиотици и пребиотици

Храните, богати на естествени пробиотици като киселото мляко и ферментиралите продукти, са прекрасно средство да се освободите от подуването и газовете в корема.

Ограничете дъвките, бонбоните и пиенето от сламка

Дъвченето на дъвка, смученето на ментови близалки или бонбони и пиенето от сламка е предпоставка за навлизане на въздух в коремната кухина. Той може да се задържи там понякога и до 24 часа, тъй като мястото му не е там и няма бърз път, по който да излезе.

Яжте повече папая и джинджифил

Папаята съдържа ензима папаин, който стимулира разпада на захарите и ускорява метаболизма. Джинджифилът има свойството да намалява гаденето и дискомфорта в коремната област като намалява и подуването, тъй като стимулира движението на червата.

Коментирай