Здраве и красота

Какво говори цветът на менструацията за здравето

Кога менструалният цикъл е нормален

27.03.2018г. / 10 46ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Менструалният цикъл е важен показател за здравето на жената. Видът на кръвотечението и най-вече цветът му може да подскаже за някои здравословни състояния, на които трябва да се обърне медицинско внимание.

Промените в цвета на менструацията, както и в текстурата на отделената кръв, могат да бъдат продиктувани от изменения в хормоналните нива в организма или да са сигнал за наближаващ проблем.

Какво предизвиква липсата на менструация?

За какво подсказват измененията в цвета на менструацията? 

Розов цвят

Розовият цвят на кръвотечението може да се дължи на ниски нива на естроген в тялото. Този хормон може да намалее в организма и ако сте активен бегач. Доказано е, че при по-интензивни спортове като тичането, нивата на естроген могат да спаднат драстично.

Воднисто течение

Воднистата, почти безцветна или бледорозова менструална кръв означава, че страдате от краен недостиг на хранителни вещества, минерали и витамини в организма.

Дефицитите трябва да бъдат дефинирани и коригирани, защото ако тази тенденция се запази дълго време, организмът ви ще се изтощи. Резултатът може да е развитие на някои заболявания, включително остеопороза, рак.

Тъмнокафяво

Когато кръвта по време на менструация е с тъмен кафяв цвят означава, че част от старата кръв се заседява в матката твърде дълго. Не е ясно защо се случва това, но се счита за безопасно.

Свързани статии

Подобно на конфитюр плътно течение със съсиреци

Гъстите съсиреци с тъмночервен цвят означават, че имате ниски нива на прогестерон и високи нива на естроген. Обикновено това не се счита за опасно състояние, но ако съсиреците са прекалено големи, има риск това да е сигнал за хормонален проблем или проблем с тромбоцитите в кръвта.

Погрешни митове за менструацията

Сиво-червен цвят

Този особен цвят на менструалното кървене може да подсказва за бременност, за която не подозирате, или за полово предавана болест. Сиво-червеното кървене в някои случаи е сигнал и за спонтанен аборт.

Цвят на червени боровинки

Ако менструацията ви е с този цвят, радвайте се. Това е напълно нормален цвят за менструалното кървене.

Оранжево 

Когато цветът на менструалната кръв е оранжев, това също може да е сигнал за инфекция, предавана по полов път, особено ако е придружено с лош мирис или сърбеж, болка.

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати