Здраве и красота

4 причини ходенето да е страхотно за здравето

Най-полезното движение

29.03.2018г. / 14 20ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

За да отслабнем не е задължително да се подлагаме на изтощителни тренировки, часове във фитнеса, строги хранителни лишения и диети. Има един естествен начин да накараме метаболизма си да се ускори, тялото да се стегне и да се изгорят повече калории. Това е ходенето.

Най-голямата грешка в тренировките, която проваля резултатите ви

Много хора го неглижират, защото то е най-нормалното и на пръв поглед неизискващо особено усилие физическо действие. Регулярното активно ходене и разходките по минимум 30-40 минути на ден обаче имат огромно значение за здравето. Как?

Подобрява настроението

Само фактът, че вървите и се движите ви кара да се чувствате по-добре. Изследване от 2016 година констатира, че редовно разхождащите се по час-два на ден хора имат по-високи нива на серотонин – хормонът на щастието, който бори стреса и подобрява настроението.

Разходките навън в естествена среда помагат за освобождаване от стреса, натрупан по време на работа, когато прекарваме повече време в седнало положение. 90-минутна разходка на ден намалява риска от някои животозастрашаващи заболявания и повишава енергичността и настроението.

Помага за здраво сърце 

Ходенето, особено ако е по-активно, представлява вид кардио тренировка. Дейностите, които карат пулса да се повишава подобряват сърдечната дейност. Ако вървите всеки ден по около час, кръвоносните ви съдове ще са по-здрави, еластични и освободени от холестеролни плаки. Сърцето работи по-добре и енергийните нива са оптимални при редовно ходене пеша.

6 ключа към ускоряването на метаболизма

Свързани статии

Като допълнителен бонус вървенето намалява кръвното налягане.

Потиска глада за сладко

Когато ви се прияде нещо сладко, отидете да се разходите. Само за 15 минути желанието да хапнете един шоколад ще отшуми. Освен че потиска глада, разходката изгаря калории и стяга мускулатурата, подобрява кръвообращението, ускорява метаболизма.

Подобрява работата на мозъка 

Редовните разходки са полезни за мозъка, неговото здраве и функции. Ходенето подобрява способността на мозъка да образува нови невронни връзки между клетките. Освен това намалява риска от болестта на Алцхаймер, подобрява когнитивните и паметовите процеси.

Коментирай