Здраве и красота

Мощни незаменими ползи от авокадото

Защо трябва да присъства редовно на трапезата

08.04.2018г. / 07 35ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Авокадото има лоша репутация в диетите, защото съдържа голямо количество мазнини. Само че те са от полезните, което позволява по-лесно да се преборите с излишните килограми. Освен това е препълнено с витамини и минерали.

За какво да използваме ядката на авокадото?

Авокадото е изключително полезно и заслужава наистина централно място в седмичната ви хранителна рутина. Вижте защо.

Авокадото понижава холестерола 

От всички начини да понижите натурално холестерола си, авокадото е най-добрият. Освен че неговите мастни киселини имат такова свойство, в него се съдържат още магнезий, калий, фолати, цинк, витамин Е, които допринасят за премахването на натрупания по стените на кръвоносните съдове холестерол.

Авокадото намалява риска от сърдечносъдови заболявания

Изследванията показват, че ненаситените мазнини, каквито се съдържат в авокадото, могат да намалят сърдечносъдовия риск. В допълнение те предпазват и от метаболитен синдром, както и подобряват резултатите при вече отключен такъв.

Авокадото намалява риска от рак

Здравословните мононенаситени мастни киселини помагат на противораковите антиоксиданти да действат по-качествено. Такива вещества са ликопен и бета-каротин. Те се съдържат в авокадото.

Авокадото регулира кръвната захар

Два-три резена авокадо, добавени към пълнозърнестия ви сандвич, държат нивата на кръвната захар в норма. В авокадото се съдържат и множество фибри, които допълнително помагат на овладяването на метаболитния синдром, диабет тип 2, тип 1, както и инсулиновата резистентност.

Свързани статии

Защо учените препоръчват честа консумация на авокадо?

Авокадото прави косата и кожата по-здрави и лъскави

За да бъде кожата млада, а косата лъскава, еластична и здрава, са им необходими ненаситени мазнини. Те помагат на клетките да се делят правилно, като по този начин кожата се възобновява и предпазва от преждевременно стареене. Антиоксидантите в авокадото допринасят за този важен процес.

Протеините в авокадото са важни за подхранването и хидратирането на кожата и косата. Ето защо е препоръчително да третирате изсъхналите и начупени краища на косата с масло от авокадо.

Подобрява храносмилането

Не само че авокадото стабилизира нивата на кръвната захар, но и подобрява функциите на храносмилателната система. Фибрите, мазнините и протеините в авокадото балансират полезните бактерии в червата, като ускоряват тяхното делене. Този процес намалява нивата на лошите болестотворни бактерии и подобрява усвояването на хранителните вещества.

Коментирай