Здраве и красота

10 суперхрани за здрави очи

Как да запазим зрението в добро състояние

20.04.2018г. / 14 13ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Очите са едни от най-фините органи в човешкото тяло, които извършват невероятно прецизна функция. За да бъдат здрави очите ни е необходимо ежедневно да приемаме полезни за зрението хранителни вещества, които се крият в определени продукти.

Кайсии

Кайсиите са много ценни за здравето на очите, независимо дали в пресен или сушен вариант. В тях се съдържат големи количества бета-каротин, алфа-каротин, лутеин, рутин и зеаксантин – все жизненоважни за очите.

Какво ни разкриват очите за вътрешните заболявания?

Къпини

В къпините също се намират завидни количества алфа- и бета-каротин, въпреки че цветът им би могъл да ви излъже, тъй като сме свикнали тези вещества да се срещат в оранжевите плодове и зеленчуци.

Боровинки

Боровинките са сред суперхраните, изключително полезни за очите. Те са наситени с антиоксиданти, които се борят със свободните радикали, предизвикващи очни заболявания и увреждания, особено преждевременно стареене на макулата и ретината.

Броколи 

Броколите са сред зелените кръстоцветни зеленчуци, изключително богати на алфа-, бета-каротин, лутеин, рутин и зеаксантин.

Моркови

Знаем, че морковите са полезни за очите, но няма как да не ги споменем. В техния състав също се включват споменатите по-горе хранителни вещества, полезни за функциите на зрителния орган.

Наред с тях можете да похапвате и други обагрени в оранжево плодове и зеленчуци, които гарантирано съдържат същите полезни вещества – тиква, праскови, манго, сладки картофи.

Грейпфрут 

Горчивият плод съдържа веществото нарингин, което помага в борбата с много очни заболявания. Освен това грейпфрутът е чудесно допълнение към вашата диета за отслабване, защото ускорява разграждането на мазнини. Богат е на витамин С, който като антиоксидант се бори за здравето на очите и имунната ви система.

Правилно поставяне на капки за очи

Зелен чай

Редица изследвания показват, че мощните антиоксиданти в зеления чай са важен фактор в превенцията на различни заболявания и дегенерации на очите. Пийте по чаша зелен чай по-често.

Чия и ленено семе

Те са богати на витамин Е и омега-3 мастни киселини, които подхранват очната тъкан и очния нерв, намаляват възпалението и се борят със свободните радикали.

Листни зеленчуци

Полезни в наистина много отношения, листните зеленчуци помагат и в очното здраве. Те са бедни на калории, но богати на куп полезни хранителни вещества, включително липоева киселина, освен останалите, намиращи се в изброените дотук продукти.

Ядки

В повечето ядки се съдържат големи количества витамин Е и рутин, които са важни за очите. Сред най-полезните за очите са кашуто, бразилският орех, орехите, лешниците.

Коментирай