Здраве и красота

Ползите от грима за кожата

Действа като щит срещу влиянията на околната среда

23.04.2018г. / 09 54ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

В грижата за здравето и красотата на кожата знаем, че е важно да използваме слънцезащитна козметика, да почистваме добре кожата си преди нанасянето на овлажняващ продукт и грим, да я ексфолираме редовно.

Някои дами избягват да се гримират, защото смятат, че гримът вреди на кожата им. Оказва се, че той може да има редица ползи, вижте някои от тях.

Избирайте козметика, която е предназначена за вашия тип кожа

Голяма част от гримовете, които купуваме са безвредни. Но за да намалите риска от евентуални проблеми, използвайте козметика, която е специално насочена към вашия тип кожа. Тези от вас, които са с по-мазна кожа, с акне е добре да не ползват козметика, която има в основата си масла. Това ще доведе до запушване на порите и образуване на черни точки, пъпки. 

Ако имате алергии, суха или чувствителна кожа, опитайте се да избегнете потенциални алергени и дразнещи вещества като киселини, аромати или етерични масла. Хипоалергенни хидратиращи продукти са добро решение за вас.

Съвети против бръчки от звездите (галерия)

Търсете добрите съставки в козметиката

Голяма част от козметиката, която се предлага е обогатена с някои съставки, които имат полза за здравето и красотата на кожата. Ето най-често срещаните:

Витамин С – продуктите за грим обогатени с този витамин, подхранват колагена в кожата, забавят преждевременното стареене и дори намаляват увреждането от слънчевите лъчи.

Витамин Е

Витамин Е, наричан още „витамин за красота“, овлажнява кожата и подобрява нейната структура. Като антиоксидант, намалява увреждането на кожата от свободните радикали и спомага за борбата с признаците на преждевременно стареене. Също така витаминът предпазва кожата от суровите метеорологични условия.

Медни пептиди

Медните пептиди са добре известни в индустрията за красота, както и способността им да стимулират синтеза на колаген и еластин. Също така са отлични за „съживяването“ на кожата, правейки я по-гладка.

6 неща, които издават възрастта ви

Колаген

Колагенът е суперзвездата на пазара за грижа за кожата против стареене. Когато нанасяте грим обогатен с колаген, той временно запечатва фините линии и порите, без да ги запушва и освен това предпазва кожата от факторите на околната среда.

Използвайте основа за грим

С поставянето на база за грим кожата изглежда по-млада, здрава и хидратирана. Тя спомага за изглаждането на фините линии и овлажнява кожата благодарение на леката си течна структура. Повечето основи за грим са некомедогенни, което означава, че те не дразнят кожата и не запушват порите.

Силиконовите бази придават една лека плътност на кожата, предотвратяват загубата на вода и я предпазват от бактерии и всякакви други външни влияния. Ето защо, ако кожата ви има разширени пори или страдате от акне, тя се нуждае от по-голяма защита.

Не се колебайте да носите повече блясък и ярки цветове в грима

Според специалисти, цветовете в гримовете могат да бъдат една от най-ефективните мерки против стареене. Цветната козметика играе ролята на нещо като допълнителна защита за вашата кожа от вредното влияние на слънчевите лъчи и замърсяването на въздуха.

Свързани статии

Продуктите за грим, съдържащи пигменти и други отразяващи светлината съставки, могат да действат като физически блокери, образуващи щит между кожата и външното влияние. Ето защо не се колебайте да нанасяте по-цветни сенки, червила и отблясъци.

Нанасяйте лека пудра като финал

Нанасянето на пудра като финал върху фондьотена също носи полза за здравето и красотата на кожата. Най-напред така фондьотенът ви се задържа за по-дълги часове, намалявате риска от нежелано лъщене, но също така кожата не губи толкова много влага.

По материали от brightside.me

Коментирай