Здраве и красота

Какво става с тялото ви, когато спрете захарта

Все хубави неща

30.06.2018г. / 08 02ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Въглехидратите са необходими за живота и здравето на организма. Излишните наситени захари обаче не само идват в повече на талията ви, но и ви разболяват.

Сладкото е неустоимо. Всеки обича да си похапва десерт поне веднъж дневно. Освен че ни е вкусно, той повишава и настроението.

Но захарите са враг, който причинява редица щети на организма.

Полезни въглехидрати, които помагат в отслабването

Какво ще се случи с тялото ви, когато решите да спрете приема на наситени захари?

Ще изглеждате по-млади

Изследванията показват, че злоупотребата със захарта причинява ускорено стареене на клетките и ранна поява на бръчки. Прекалено високите нива на захари в кръвта води до процеса гликиране, при който захарните молекули увреждат и деформират колагена и еластина в кожата.

Ще сте по-щастливи

Може да си мислите, че една вафла, бисквита или парче торта ще ви помогнат да се почувствате по-добре, но не е така. Захарите дават лъжливо усещане за подобряване на настроението и потискане на депресията, които са временни и мимолетни.

След това в организма настъпват възпалителни процеси, които увреждат клетките на тялото и се намесват във функциите на мозъчните клетки.

Само 2 седмици след спирането на консумацията на наситени захари тялото се освобождава от тези възпаления. Клетките се възстановяват и подобряват функцията си. Като допълнителна положителна полза от това е подобряване на настроението и усещането за позитивизъм.

Ще отслабнете

Най-видимото, което се случва с тялото ви, когато спрете наситените въглехидрати, е отслабването. Досега тези захари са се явявали в пълен излишък за организма ви. Няколко седмици след преустановяването на приема им излишните мазнини ще започнат да се топят дори без особена диета.

6 супер полезни въглехидрати при диабет

Ще се разболявате по-рядко

Именно заради връзката между захарите и хроничните възпаления в тялото, имунната система отслабва. Когато спрете да ядете захари, имунитетът се повишава и заболеваемостта от сезонни вирусни инфекции драстично намалява.

Ще намалите риска от диабет

Насищането на организма с излишък от захари повишава многократно риска от отключване на диабет тип 1 и 2. Когато спрете напълно консумацията на сладкиши и храни, съдържащи прости наситени захари, панкреасът ви ще се изчисти от токсините и ще намали свръхсекрецията на инсулин, криещ риск от изтощение на задстомашната жлеза и диабет като краен резултат.

Ще подобрите дъха и усмивката си

Усвояването на захарите става в устната кухина. Голяма част от захарните молекули се разпадат посредством слюнката и се вливат директно в кръвния поток. Отпадните вещества и образуваните киселини в устната кухина вследствие на този процес оставят лош мирис на дъха и могат да причинят повишен растеж на болестотворните бактерии.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Кон ( преди 5 години )
Не става ясно, защо животът се е удължил 2 пъти след увеличаването на консумацията на захар от началото на 20 век?То бива антинаучни статии, но поне елементарни обяснения са нужно - откъде такива крайни изводи за захарта, след като практиката, единственият критерий за истина, показва, че хората живеят по-дълго откакто е измислена рафинираната захар? Ако не я ядат, ще се увеличи ли животът до 120 г?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време