Здраве и красота

8 знака, че е време да презаредите организма си с витамини и минерали

Страдате от косопад или мускулни крампи

06.05.2018г. / 06 23ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Макар и да знаем, че е важно да приемаме витамини и минерали, понякога начинът ни на живот и хранене, може да е причина за дефицит на тези хранителни елементи.

Но човешкото тяло е създадено така, че винаги да подскаже по един или друг начин ако има недостиг. Вижте 8 знака, че е време да презаредите организма си с витамини и минерали.

Косопад

Какво е състоянието на косата ви? Ако забелязвате, че тя се накъсва по-лесно, изтъняла е, може би страдате от косопад, обърнете внимание на начина си на хранене. Има вероятност организмът ви да изпитва дефицит на витамин В7 (биотин). Консумирайки повече банани, сурови бадеми и картофи, може да намалите риска от дефицит на този важен витамин.

Мускулни спазми

Мускулни схващания, крампи по време на спорт или докато си почивате... Тялото ви подсказва, че може би се нуждаете от повече калций, магнезий и калий. Ако спортувате активно е много важно да приемате редовно тези 3 минерала, тъй като с потенето губим голяма част от електролитите.

>> Свинска мас - новата суперхрана <<

Обриви по лицето

Кожата е един от първите органи, които ни подсказват, че в организма ни има недостиг на хранителни елементи. Ако върху вашата са се появили пъпчици, обриви, може би се нуждаете от витамин В7. 

Нашето тяло съхранява много мастноразтворими витамини като А, Е, К, D, но витамините от групата В трябва непрекъснато да се възстановяват.

Освен хранителните добавки, може да увеличите количеството на приема на биотин, като добавите към дневното си меню гъби, картофи, сирене, варени яйца, спанак и карфиол.

Гхи – пречистеното масло с много ползи за здравето

Изтръпване в крайниците

Изтръпването на крайниците не е за подценяване. Зад него може да се крие по-сериозен здравословен проблем, или да се нуждаете от повече витамини В6, В12 и В9 (фолиева киселина).

Тези витамини участват в процеса на синтез на здрави кръвни клетки, които са необходими за транспортиране на кислорода до органите. Хапвайте повече боб, цитрусови плодове, морски дарове, птиче месо.

Акне в областта на бедрата и ръцете

Появата на акне в тези части на тялото може да е причинена от редица фактори. Единият от тях е липсата на витамини А, D и мастни киселини.

Опитайте се да намалите до минимум количеството консумирани трансмазнини. Тези мазнини се съдържат в почти всички пакетирани храни. Добавете към менюто си по-мазна риба, сурови ядки, моркови, тиква, домати, сладки картофи, червен пипер.

Пожълтяване на склерата на окото (бялата част)

Ако не се касае за сериозен здравословен проблем, лекото пожълтяване на очната склера, може да се дължи на липсата на дефицит навитамин В12. 

За да си набавите този така важен витамин, обогатете менюто си с мляко, телешки и пилешки черен дроб, риба тон, сьомга, овнешко месо.

Проблеми с венците

Не бива да подценявате дефицита на витамини и минерали, тъй като той може да засегне и здравето на венците.

Свързани статии

Така например дефицитът на витамин D може да се окаже една от причините за появата на пародонтит. Обогатете менюто си с храни съдържащи калций, фосфор и витамин D, като млечни продукти, кафяв ориз, домати, боб, риба, цитрусови плодове и грозде.

Цепване на ъгълчетата на устните

Ако ъгълчетата на устните ви често са разранени, цепнати, то най-вероятно страдате от дефицит на витамини В3, В2 и В12, желязо и цинк. За да намалите това неразположение, набавяйки си важните хранителни елементи, консумирайте повече птиче месо, риба, яйца, боб и ядки.

Много е важно да си осигурите и достатъчно витамин С, тъй като той помага за борба с инфекциите и подобрява метаболизма на желязото.

По материали от brightside.me

Коментирай