Здраве и красота

10 начина да се спасите от сутрешния лош дъх

Превенцията е най-добрият начин

02.05.2018г. / 07 07ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Един от най-неприятните проблеми, с които много хора се сблъскват, е лошият сутрешен дъх. Той може да отблъсне дори най-малко гнусливите хора. За всеки е неприятно да усеща нечий лош дъх по време на разговор, дори за най-близките.

За да избегнете конфузни ситуации, ако страдате от лош дъх, вижте някои полезни начини, по които можете да коригирате проблема.

Защо имаме лош дъх след пиене на кафе?

1. Избягвайте чесън и лук вечер.

Чесънът и лукът са много полезни зеленчуци, пълни с антиоксиданти и активни вещества, подобряващи имунитета и цялостното здраве. Не трябва да се лишавате от тях, но избягвайте консумацията им вечер. Храносмилането на чесъна и лука през нощта отделя серни съединения, предизвикващи лош мирис. Яжте чесън и лук през деня, за да има време организмът да се освободи от летливите съединения и да не отделя неприятна миризма, задържана в храносмилателния тракт.

2. Не пропускайте миенето на зъбите вечер.

Някои хора мият зъбите предимно сутрин, защото смятат, че вечерното миене е излишно. И в двете измивания има огромен смисъл. Миенето на зъбите вечер премахва огромна част от натрупалите се през деня бактерии.

3. Не пийте алкохол и кафе.

Това са двете най-популярни напитки след водата. Трудно е човек да се откаже от любимите си напитки, но в името на свежия дъх трябва да го направите. Виното също причинява лош дъх.

4. Не използвайте вода за уста след всяко измиване.

Водата за уста е нож с две остриета. Тя подобрява хигиената в устната кухина, дава свежест на дъха и убива бактериите. Прекалено честата ѝ употреба обаче крие риск от отмиване на слюнката и създаване на условия за сухота в устата. Така болестотворните бактерии се размножават много скоростно.

5. Не спете с отворена уста.

Трудно е човек да се контролира по време на сън, но е важно да се опитате да спите със затворена уста. Така растежът на лошите бактерии се потиска.

6. Жабурете растително масло.

Този метод няма особено освежаващ ефект, но е изпитан още от Древността. Жабуренето на кокосово, сусамово, слънчогледово масло или зехтин помага за изчистване на бактериите и потискане появата на лош дъх.

Храни, предизвикващи лош дъх

Свързани статии

7. Винаги мийте езика.

Не можете да си представите колко бактерии се събират в задната част на езика. Затова при всяко миене четкайте и езика с опакото на четката. Някои модерни модели четки за зъби са снабдени с гумен гребен на гърба, предназначен за почистване на езика.

8. Помирисвайте конеца за зъби след употреба.

Звучи ужасно, но този метод помага за установяване на инфекции в междузъбното пространство и венците. Ако усетите лоша миризма, посетете зъболекаря си.

9. Пийте много вода.

Добрата хидратация помага на тялото да се бори с патогените в устната кухина. Пиенето на големи количества вода също така помага за увеличаване на количеството слюнка в устата, а тя е природен механизъм на тялото за справяне с бактериите и лошия дъх.

10. Дъвчете дъвки без захар.

Захарите подхранват растежа на болестотворните бактерии. Остатъците от захари в устата предизвикват свръхрастеж на микроорганизмите, които се хранят с тях. Остатъчният сладникав вкус в устата се превръща в горчилка, която предизвиква неприятен мирис и вкус.

Коментирай