Здраве и красота

Защо се нуждаем всеки ден от антиоксиданти?

Засилват имунитета

09.05.2018г. / 12 03ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Често чуваме в ежедневието думата „антиоксиданти“. Но какво точно са те и защо имаме нужда от тях всеки ден?

Антиоксидантите са молекули, открити в някои храни като плодове, зеленчуци, чай и други, които помагат в борбата със свободните радикали.

Свободните радикали са нестабилни клетки, които се произвеждат естествено в организма като страничен продукт от нашите телесни процеси, включително дишане, или от външни фактори като замърсяване, цигарен дим, алкохол и слънчева светлина.

Антиоксиданти, които помагат в отслабването

Има широка гама от антиоксиданти, открити в природата и тъй като те са толкова разнообразни, осигуряват ползи за различни части на тялото. Например, бета-каротин (и други каротиноиди) са много полезни за здравето на очите; ликопенът е полезен за подпомагане поддържането на здравето на простатата; флавоноидите са особено полезни за здравето на сърцето; и проантоцианидините са полезни за здравето на пикочните пътища.

Най-богатите на антиоксиданти плодове

Антиоксидантите имат редица ползи и за здравето на кожата. Когато тя е изложена на високи нива на ултравиолетова светлина, фото-оксидативното увреждане се индуцира от образуването на реактивни видове кислород, които причиняват оксидативен стрес.

Свързани статии

Оксидативният стрес води до появата на стомашни проблеми, развитието на някои видове рак, диабет и други.

Антиоксидантите са важни и за поддържането на силна имунна система, като същевременно намаляват риска от преждевременно стареене.

Всекидневният прием на антиоксиданти е от съществено значение за доброто здраве. Увеличаването на тези важни елементи може да ви помогне да осигурите допълнителна защита на тялото срещу:

• Сърдечни проблеми;

• Проблеми с очите;

• Проблеми с паметта;

• Нарушения на настроението;

• Проблеми с имунната система.

Тук може да видите някои от най-богатите на антиоксиданти храни и да ги добавите към менюто си.

Коментирай