Често чуваме в ежедневието думата „антиоксиданти“. Но какво точно са те и защо имаме нужда от тях всеки ден?

Антиоксидантите са молекули, открити в някои храни като плодове, зеленчуци, чай и други, които помагат в борбата със свободните радикали.

Свободните радикали са нестабилни клетки, които се произвеждат естествено в организма като страничен продукт от нашите телесни процеси, включително дишане, или от външни фактори като замърсяване, цигарен дим, алкохол и слънчева светлина.

Антиоксиданти, които помагат в отслабването

Има широка гама от антиоксиданти, открити в природата и тъй като те са толкова разнообразни, осигуряват ползи за различни части на тялото. Например, бета-каротин (и други каротиноиди) са много полезни за здравето на очите; ликопенът е полезен за подпомагане поддържането на здравето на простатата; флавоноидите са особено полезни за здравето на сърцето; и проантоцианидините са полезни за здравето на пикочните пътища.

Най-богатите на антиоксиданти плодове

Антиоксидантите имат редица ползи и за здравето на кожата. Когато тя е изложена на високи нива на ултравиолетова светлина, фото-оксидативното увреждане се индуцира от образуването на реактивни видове кислород, които причиняват оксидативен стрес.

Още по темата

Оксидативният стрес води до появата на стомашни проблеми, развитието на някои видове рак, диабет и други.

Антиоксидантите са важни и за поддържането на силна имунна система, като същевременно намаляват риска от преждевременно стареене.

Всекидневният прием на антиоксиданти е от съществено значение за доброто здраве. Увеличаването на тези важни елементи може да ви помогне да осигурите допълнителна защита на тялото срещу:

• Сърдечни проблеми;

• Проблеми с очите;

• Проблеми с паметта;

• Нарушения на настроението;

• Проблеми с имунната система.

Тук може да видите някои от най-богатите на антиоксиданти храни и да ги добавите към менюто си.