Здраве и красота

6 странични ефекта от фитнеса

Как да ги преодолеете

12.05.2018г. / 12 16ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Редовната физическа активност спомага да поддържаме добра фигура, да подобрим ефективността на мозъка, да имаме по-добър сън и да забавим процеса на стареене.

Фитнес, аеробика и други са сред най-предпочитаните активности в зала. Въпреки че имат своите ползи, те могат да бъдат причина за появата и на някои неразположения. Вижте кои.

Мускулни потрепвания/крампи

Спазмите и мускулните потрепвания най-често се дължат на изтощение и дисбаланс на електролитите. Винаги пийте достатъчно вода по време на тренировка. Може да опитате и със спортна напитка, съдържаща микроелементите, необходими за тялото, ако тренировката ви е по-интензивна.

Не забравяйте да приемате и достатъчно магнезий. Магнезиевият дефицит също може да предизвика мускулни крампи. Завършвайте тренировката си и с лек стречинг.

Хрема, сърбеж в носа, затруднено дишане

Физическата активност разширява и стеснява съдовете в синусите. Ако страдате от хрема, кихате, имате сърбежи в носа по време на тренировка или след нея, това може да подсказва за обикновен ринит или алергия.

Тренирайте в климатизирани фитнес зали, в които има и достъп на свеж въздух и могат често да бъдат проветрявани.

Грешки във фитнеса, които са опасни

Сърбеж по кожата 

Физическата активност помага на сърцето да изпомпва повече кръв и да разширява всички съдове и капиляри. Те активират нервните окончания, които изпращат сигнали до мозъка, които се интерпретират като сърбеж.

Колкото по-дълги са прекъсванията между вашите тренировки (дни, седмици, месеци), толкова по-голям е рискът да получите подобни сърбежи. Друга възможна причина е алергия към прах, постелките за гимнастика. Ако имате обрив, който не минава, посетете лекар.

Разстройство

Ако не сте спортували от дълго време, обездвижени сте, разстройството придружено с втрисане е неразположение, което може да очаквате след първите тренировки във фитнеса, особено ако са били по-натоварващи.

Физическата активност „събужда“ всички органи. Преди тренировка е важно да загреете добре тялото си, а разстройството ще премине след няколко посещения в залата. Това е нещо ново за тялото ви, което то трябва да си припомни или да се пренастрои към вашия нов ритъм на живот.

3 упражнения с фитнес топка за цялостно стягане

Гадене

Повишаването притока на кръв към стомаха, „събуждането“ на вашите вътрешни органи, могат да причинят някои неприятни усещания, като гаденето. Това също е характерно за тези, които от дълго време не са спортували.

Свързани статии

Важно е в деня на тренировката да не консумирате много мазни храни, твърде много фибри. Хапнете нещо леко 1 час преди спорт.

Синини

Причините за появата на синини по тялото след тренировка са слаби кръвоносни съдове, неправилно хранене, наранявания. За да намалите риска от тяхната поява, консумирайте повече храни богати на витамин С и регулирайте интензитета на тренировките си. Ако все пак ви се появят синки, може да ги намажете с подходящ медикамент предназначен за целта.

Коментирай