Здраве и красота

Храни, които помагат при екзема и дерматити

Потискат възпалението и ускоряват оздравителните процеси

23.05.2018г. / 12 22ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Здравето на кожата зависи не само от външни фактори, но и от вътрешни. Ето защо, ако страдате от кожен проблем като екзема или дерматит, въздействието върху тези проблеми отвътре навън е добра стратегия.

Някои хранителни вещества имат доказан ефект при кожни раздразнения. Те могат да помогнат за намаляване на симптомите и по-бързото оздравяване и туширане на проблема.

За какво подсказва екземата ви?

Екземата се третира локално със специални активни мехлеми и кремове. Приемайки и определени храни, имащи свойствата да успокояват симптомите при екзема, решаването на проблема се случва значително по-бързо.

Кои храни са полезни при екзема и дерматит?

Риби, плуващи в студени води 

Месото на тези риби, каквато е сьомгата например, е изключително богато на омега-3. Тези мастни киселини подхранват кожата и тушират възпалението. Така екземата се успокоява заедно с придружаващите я симптоми.

Ядки и семена

Ядките и семената, особено лененото семе, са един от най-добрите растителни доставчици на омега-3 мастни киселини.

Ябълки

В тях има активно вещество кверцетин, което доказано помага срещу екзема. Кверцетинът има противовъзпалителни свойства, тъй като е антихистаминов агент. Кверцетинът се среща още в горските плодове, броколите, цитрусите.

Свързани статии

Как да овладеем сезонната екзема при децата?

Елда

Елдата също е богата на кверцетин. Освен това в нея не се съдържа глутен, което допълнително понижава възпаленията в тялото, някои от тях отговорни за отключването на екзема.

Яйца и овесени ядки 

Общото между яйцата и овесените ядки е, че съдържат цинк. Той помага на имунната система да се бори с екземата по естествен път.

Банани 

Бананите съдържат големи количества витамин С, магнезий и калий. Тази мощна комбинация действа противоалергично и потиска възпалението по кожата и меките тъкани.

Костен бульон 

В костния бульон се съдържат големи количества колаген, който помага за по-бързото възстановяване на кожата и регенерирането на клетките.

Коментирай