Здраве и красота

6 начина, по които добрата поза на тялото променя живота

Невероятно, но факт

05.05.2023г. / 12 04ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Повечето от нас нямат добра поза на тялото. Съвременните хора най-често работят седнали, прегърбени, свити до неузнаваемост. Лошата поза на тялото в продължителен период от денонощието причинява невероятно много здравословни проблеми, за повечето от които не си даваме сметка.

Също така не си даваме сметка колко много може да се промени, ако се опитаме да се придържаме към изправена стойка, изпънат гръб, правилна поза на тялото през деня и нощта. Тогава здравословното и психическото ни здраве ще се подобрят значително. Как? 

3 изненадващи причини за болки в гърба

Енергийните нива в тялото се повишават 

Когато си наложите да спазвате добра поза на тялото през целия ден, а и през нощта, енергията ви значително ще се повиши. Ще имате сили и желание да изпълнявате всичките си ежедневни ангажименти, включително и допълнителни занимания като спорт и разходки.

Ще сте по-позитивни 

Добрата поза предоставя и страхотни ползи за психиката. Изправената стойка ви прави по-уверени, с по-добра нагласа за общуване и стимулира отделянето на повече серотонин, подобряващ настроението. Неусетно ще започнете да създавате и повече добри контакти с околните.

Мозъкът ви ще е по-добре подхранен с кислород 

Когато вратът ви е добре изправен, а брадичката повдигната, това подобрява възможността за качествено навлизане на кислород към дихателните пътища, съответно към мозъка. Потокът кислород навлиза към големите кръвоносни съдове в мозъка и го подхранва.

Причини за възникване на гръбначни изкривявания и неправилна стойка

Храносмилането се подобрява 

Изправената стойка помага и на храносмилателния тракт. Когато сте свити, седнали, прегърбени, стомахът, червата и всички органи, участващи в процеса на обработка на храната, са затруднени. И обратното – изправената стойка позволява работата им да протича качествено и правилно.

Главоболията ще намалеят 

Досега сте страдали от чести главоболия? Изправената стойка ще ви помогне и при този проблем. Подобреното кръвообращение допринася за разреждането на пристъпите на главоболие и мигрена.

Болките в гърба ще намалеят 

Възможно е дори да изчезнат напълно. Огромен брой хора страдат от хронични болки в гърба без да си дават сметка откъде произтича този проблем. С коригиране на стойката до голяма степен болките намаляват, тъй като гръбначният мозък не търпи притискане и изкривяване, а кръвоносните съдове провеждат свободно кръвта и хранителните вещества, възпаленията в тъканите стихват.

Коментирай