Здраве и красота

3 изненадващи причини за болки в гърба

Какви могат да бъдат те

04.07.2017г. / 12 45ч.
Илияна Николова
Снимка: pixabay

Снимка: pixabay

Болките в гърба и костите са причинени от редица фактори. Някои от тях са изненадващи и човек не би се сетил, че са в основата на проблема. Кои са те?

Храненето

Всяка храна, която приемаме, се отразява на храносмилането, а с него и на целия организъм. Биохимичната система на тялото е пряк фактор за появата на здравословни проблеми и болки. 

Как да носите чанта така, че да не изкривявате гръбнака си?

При лоша диета и нездравословно хранене се отделя твърде много кортизол, който предизвиква възпаления в тялото и съответно болки в ставите, костите, гръбнака. 

За да намалите тези вредни влияния е необходимо да сте внимателни с приема на кофеин, преработени храни, подсладители, наситени захари. Наблегнете на плодовете, зеленчуците, пълнозърнестите храни, бобовите растения и всички храни, богати на калций. 

Стресът

Стресът е бич, който поразява организма на много нива. Натрупването на стрес се отразява пагубно на тялото и кара човек да се чувства напрегнат, схванат. Мускулите правят спазми, а това влияе директно на костите и гръбнака. Появяват се болки и ограничения в движенията. 

Любопитни факти за гръбначния стълб

За да облекчите тези болки трябва да намалите стреса. В противен случай всякакво лечение ще се окаже безполезно или ще намали само отчасти болките в гърба. 

Продължителното седене

Продължителното седене не е особено изненадващ фактор за поява на болки в гърба, но задължително трябва да се спомене. Седенето в продължение на много часове и работата, свързана с прекарване на време на бюро разрушава гръбнака. 

Появяват се изкривявания, схващания на мускулите, притискания на дисковете на гръбнака, възпаления на нервни окончания. Ако не се вземат мерки тези проблеми могат да добият големи размери – болката да се разпространи по крайниците и да възпрепятства нормалните движения и дейност. 

Най-лошата поза за сън

Решенията

Решението на проблема не е едностранно. Важно е да промените начина си на живот, да правите редовни упражнения, да се движите повече, да коригирате стойката си, да намалите стреса, да се храните правилно и здравословно. 

Друго полезно нещо, което можете да направите е да разтягате гръбнака в легнало положение, тъй като вертикалната екстензия е нож с две остриета и трябва да се прави под лекарско наблюдение. 

Легнете по гръб върху удобен средно твърд матрак. Разперете ръце и крака възможно най-широко и оставете гръбнака да се освободи от напрежението. След това свийте краката в ъгъл 90 градуса, така че гръбнакът да се изправи максимално. Протегнете ръцете си напред и повдигнете леко торса. Това упражнение отнема напрежението от гърба и прави лека екстензия на гръбнака. Повторете го 10 пъти. 

Снимка: pexels

Коментирай