Здраве и красота

Ежедневни навици, с които увреждаме косата и ноктите

Къде грешим

21.05.2018г. / 10 02ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Косата и ноктите са най-важните аксесоари за красота на една жена. Те обаче са крехки и могат да бъдат увредени с погрешни действия всеки ден. Без да си даваме сметка вредим на устойчивостта им и нарушаваме тяхната здравина и структура. Как? 

Ядем грешните храни

Вредните продукти на пазара, които ядем всеки ден, разрушават не само косата и ноктите, но и нашето здраве. Трябва да избираме определени храни, богати на хранителни вещества, омега-3 мастни киселини и минерали, защото подхранват косъма и ноктите и ги правят здрави и жизнени.

3 рецепти за домашни лосиони за нокти

Прекаляваме с употребата на нагряващи уреди

Стилизирането на косата кара жените да се чувстват красиви и привлекателни. Но честата употреба на сешоари, преси, маши и други нагряващи уреди изтощава косата и я прави суха и лесно накъсваща се.

Мием с агресивни шампоани 

За да бъде косата здрава е важно да избираме шампоани с неутрално pH, които не пресушават косъма и скалпа.

Плуване в басейни

Хлорът и всички останали пречистващи и дезинфекциращи препарати в плувните басейни увреждат косата и ноктите, предизвикват изсушаване, накъсване и начупване. Това създава основа за развитие на бактериални инфекции. Косата става суха, цъфтяща, накъсана и губи блясъка си.

Как да възстановите ноктите от гел лака?

Чистим без ръкавици 

За да спасите ноктите си от разяждащата сила на препаратите за почистване, ползвайте ръкавици. Много хора смятат погрешно, че като измият ръцете след контакт с препаратите, това ще предотврати вредните последици за кожата и ноктите.

Редовно носим косата вързана 

Стегнатото връзване на косата на конска опашка или кок крие риск от накъсване на косъма и дори косопад. Ако харесвате косата си вдигната нагоре, гледайте поне ластикът да не е прекалено стегнат. Косъмът не трябва да стои твърде дълго прегънат.

Решим косата си мокра

Когато косъмът е мокър, той е много по-податлив на накъсвания и цъфтеж. Избягвайте тази грешка. За по-лесно разресване на сухо ползвайте нежен балсам или маска.

Градинарство 

Веществата в почвата са агресивни към кожата и ноктите. Избягвайте да докосвате пръстта без ръкавици.

Премиваме косата

Свикнали сте да миете косата си по два пъти с шампоан, защото смятате, че така няма да се омазнява бързо? Грешно схващане. Този мит създава условия за пресушаване на скалпа и прави косъма многократно по-податлив на накъсване и цъфтеж. Освен това е по-вероятно да развиете пърхот и сърбеж.

Най-големите грешки при измиването на косата

Почуквате с нокти 

Ако имате навика да почуквате с нокти по масата или по предмети, докато правите нещо, отучете се от него. Вредният навик създава условия за разслояване на ноктите, лесното им чупене и инфектиране с бактерии и гъбички.

Излагаме се прекалено много на слънце 

Опасните UV-лъчи увреждат не само кожата ни, но и косата и ноктите. Те причиняват разпад на протеините, които ги изграждат. Винаги използвайте защитен крем.

Режете кожичките 

Искате ноктите ви да изглеждат по-красиви и по-дълги, затова режете, избутвате и оформяте кожичките. Това е много вредно за здравето на ноктите и ги поставя в сериозен риск от навлизане на гъбички и патогени в тях.

Коментирай