Здраве и красота

8 незаменими ползи от консумацията на кисело мляко

Намалява риска от високо кръвно и помага при алергии

27.06.2014г. / 17 35ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Киселото мляко е една полезна и незаменима храна за нашата трапеза. Освен, че прави костите здрави и силни, намалява риска от остеопороза, доставя ценни витамини и минерали на организма и помага в отслабването, то има още много здравословни ползи. Вижте няколко добри причини да го консумирате по-често.

Поддържа зъбите здрави

Всекидневната консумация на кисели храни и напитки, захар, бременността и т. н. могат да увредят здравето на венците и зъбите. Редовната консумация на натурално кисело мляко може да намали този риск.

Според специалисти млечната киселина може да има положителен ефект върху здравето на устната кухина. Ако искате да имате здрави венци и зъби, хапвайте по-често кисело мляко. Освен това млякото има и избелващ ефект.

Намалява симптомите на алергия

Ако страдате от сезонни алергии, консумирайте всекидневно по една чаша кисело мляко. Пробиотиците, които се съдържат в него не само ще се погрижат за здравето на стомаха, но и ще намалят реакциите на организма към полените и други видове алергени.

Препоръчва се като лека храна преди или след тренировка

Полезните въглехидрати и протеини, които се съдържат в киселото мляко, могат да направят вашата тренировка по-лека. Те ще ви дадат нужната енергия както преди спорт, така и след него, благодарение на витамините от групата В, които съдържа.

Изключително важните калий и натрий, ще помогнат да замените загубените електролити чрез потенето по време на тренировката.

Намалява риска от настинки

За да намалите риска от настинки, трябва да поддържате имунната система силна. Всекидневната консумация на кисело мляко може да засили имунната система, повишавайки устойчивостта на така наречените Т-клетки или клетките, които се борят срещу инфекциите.

Помага за предотвратяване на гъбични инфекции

На всеки от нас се е случвало поне веднъж да приема антибиотик. Както знаете от неговия прием се повишават и риска от гъбични инфекции. Освен допълнителните медикаменти срещу тези гъбични инфекции, които се приемат заедно с антибиотика, е добре да консумирате и кисело мляко.

Свързани статии

Бактерията Lactobacillus, която се съдържа в него може да помогне за предотвратяване на възникването на вагинална гъбична инфекция.

Помага за изграждането на мускули и съдържа необходимите протеини

Киселото мляко е пълноценен протеин, съдържащ всички незаменими аминокиселини, необходими за изграждане на мускули и други тъкани в организма.

Има противоракови свойства

Според редица проучвания, свързани с една от най-коварните болести – рак, редовната консумация на кисело мляко може да намали риска от рак на дебелото черво и рак на храносмилателния тракт.

Киселото мляко може да намали риска от високо кръвно налягане

Дългогодишни проучвания на испански и холандски учени доказаха, че тези хора, които консумират по 2-3 порции на ден кисело мляко, в това число и нискомаслено, страдат по-рядко от високо кръвно налягане за разлика от тези, които рядко го консумират или изобщо не.

Снимка: photl

Коментирай
0 rate up comment 2 rate down comment
... ( преди 5 години )
Според мен са много повече от 8!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар