Здраве и красота

Как да предотвратите честите гъбични инфекции

През лятото рискът от вагинални инфекции се увеличава

04.06.2018г. / 14 20ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Най-добрият начин да прекараме лятото е на плажа или край басейна. Това безкрайно приятно занимание обаче крие голям риск за жените – вагинални гъбични инфекции.

Гъбичките причиняват неприятни симптоми като сърбеж, парене, зачервяване, раздразнение, поява на лош мирис и гъст, бял секрет. Симптомите могат да се влошат след сексуален контакт, когато сърбежът и раздразнението многократно се увеличават.

Как да подобрите вкуса и мириса на вагината?

Лечението е продължително, тъй като гъбичните микроорганизми са много упорити.

Какво можете да направите, за да намалите риска от честа поява на гъбични инфекции през лятото? 

Ограничете захарта и преработените въглехидрати 

Естествените дрожди, живеещи във вагиналната флора, се хранят със захари от тялото ни. Когато въглехидратите, които консумираме, надхвърлят допустимите стойности, съществува риск от безконтролното им размножаване. Така се появяват симптомите.

Алкохолът също предизвиква повишен растеж на гъбичните микроорганизми в тялото и ги подхранва.

Избягвайте антибиотиците 

Важно е да приемате антибиотик само по лекарско предписание или в краен случай, когато няма друг вариант за лечение. Антибиотиците разрушават микробиома в цялото тяло. Това засяга и полезните бактерии в организма и предизвиква безконтролно делене на гъбичните микроорганизми.  

Пийте пробиотици 

Пробиотиците стимулират растежа на полезните бактерии в организма. Те се намират най-вече във ферментиралите храни, киселото мляко, ябълковия оцет. При нужда могат да се взимат и пробиотици под формата на хранителна добавка.

4 абсурдни мита за вагината

Опитайте вагинален пробиотик 

Прилагането на локален пробиотик е полезно за възстановяване на естествената флора във вагината. Консултирайте се с вашия гинеколог кой пробиотик е най-подходящ за вас.

Носете подходящо бельо 

Винаги избирайте памучно бельо. То позволява на тъканите да дишат, влагата да се изпарява и въздухът да циркулира без препятствия.

Избягвайте прилагането на вагинален душ. Той нарушава pH баланса във вагиналната флора и крие риск от вкарване на микроорганизмите навътре, където инфекцията може да се окаже доста по-опасна.

Коментирай