Здраве и красота

Чесново мляко – за силен имунитет и здраво сърце

За какво е полезна напитката

06.06.2018г. / 12 43ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Храната, която консумираме всекидневно може да има както негативни, така и положителни ефекти за здравето ни. Много от подправките, които консумираме днес, са били използвани още преди векове за облекчаване на редица неразположения. Една от тях е чесънът. Чували ли сте за чесново мляко? 

Напитката се приготвя като се комбинират 500 мл прясно мляко, 250 мл вода, 7-8 стрити скилидки чесън. Всички съставки трябва да врат заедно около 10-15 минути. След това напитката се прецежда и подслажда с мед или захар.

Чесновото мляко има благоприятен ефекти при пациенти страдащи от артрит, безсъние.

Други ползи от консумацията на чесново мляко:

При кашлица и пневмония

Ако страдате от кашлица може да си направите чесново мляко, в което да добавите и малко количество куркума. Антибактериалните свойства на чесъна го правят отлично средство за облекчаване на кашлицата.

Добавяйки към напитката мед и куркума, която има силно противовъзпалително действие, неразположенията бързо ще преминат, а тази комбинация действа и отхрачващо.

Здравословните ползи от черната ряпа

При висок холестерол

Редовният прием на чесново мляко ще ви помогне да намалите нивата на „лошия холестерол“, като ще балансирате стойностите на „добрия“. 

Това предотвратява образуването на съсиреци, като по този начин подобрява кръвообращението. Ако за направата на напитката ползвате нискомаслено прясно мляко, тя би имала благоприятен ефект при пациенти със сърдечни проблеми.

За добро храносмилане

Чесънът е една от подправките, които благоприятстват здравето на храносмилателната система. Когато го консумираме се стимулира секрецията на храносмилателните сокове, които благоприятстват функцията на червата.

Чесновото мляко е идеална напитка за облекчаване на различни форми на диария, храносмилателни нарушения, инфекциозни заболявания и възпаления на стомаха и червата.

Свързани статии

За здрав черен дроб

Чесънът помага на тялото да елиминира нежеланите токсини чрез активиране на черния дроб. Черният дроб се нуждае от сяра, за да премахне токсините от организма. Тъй като чесънът е чудесен източник на този елемент, той е здравословна храна за черния дроб, имайки невероятен ефект върху симптомите на мастния черен дроб. Заедно с алицин и селен, увеличава производството на жлъчка, намалявайки мазнините в черния дроб.

Макадамия – австралийският орех на дълголетието

При безплодие

Редовната консумация на чесново мляко може да окаже положителен ефект върху плодовитостта и при двата пола. За да стимулирате сексуалното желание може да добавите към напитката и малко канела.

Коментирай