Здраве и красота

Здравословните ползи от черната ряпа

Един невероятно полезен кореноплоден зеленчук

19.03.2018г. / 11 05ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Кореноплодните зеленчуци са изключително полезни. Те носят богата палитра от хранителни вещества и витамини на организма, което подпомага важни функции и подобрява здравословното състояние.

Какво представлява черната ряпа?

Черната ряпа води произхода си от Азия и Европа. Кората ѝ е тъмнолилава до черна, заради което носи и това име. Вътрешността ѝ е бяла. Известна е и като испанска ряпа. Вкусът ѝ е по-наситен и силен от този на останалите видове ряпа, което я прави по-забележима.

Ползи от лилавите картофи – истинска суперхрана

Какво съдържа черната ряпа?

В нея се съдържат невероятно много полезни вещества, сред които цинк, мед, селен, антоцианини, антиоксиданти, ензими, витамини А, В, С, Е. 

За какво е полезна черната ряпа?

Здрава кожа

Детоксикиращите свойства на витамин В и Е в този прекрасен зеленчук имат мощно действие в опазване здравето на кожата. Те са мощни противовъзпалителни агенти, които потискат стреса, стареенето и злокачествените процеси в кожата.

Функция на черния дроб

Глутатионът е един от най-важните антиоксиданти в организма, който носи отговорност за това черният дроб да не натрупва много токсини в себе си. Въпреки това с възрастта нивата на глутатион спадат. Черната ряпа повишава тези нива и помага за детоксикирането на черния дроб.

Имунна система

Завидните количества витамин С в черната ряпа помагат на имунната система да образува повече бели кръвни клетки, които са част от имунната система. Това прави защитата от патогени в организма по-добра.

Свързани статии

Отслабване

Черната ряпа съдържа много малко калории и същевременно много фибри, което я прави идеална за диета и отслабване.

Здравословни ползи от консумацията на хумус

Срещу базедова болест

Ако страдате от хипертиреоидизъм или сте диагностицирани с базедова болест, черната ряпа трябва да е новият ви най-добър приятел. Тя помага за контролиране на хормоните на щитовидната жлеза, както и на някои други жлези с вътрешна секреция.

Холестерол и кръвно налягане

Черната ряпа понижава нивата на лошия холестерол и поддържа кръвното налягане в норми. Това ви предпазва от атеросклероза, инфаркт, инсулт и други сърдечносъдови инциденти.

Рак 

Този прекрасен кореноплоден зеленчук е много богат на антиоксиданти, които намаляват оксидативния стрес, причинен от свободните радикали. Това от своя страна намалява злокачествените изменения в клетките и блокира образуването на туморни клетки и формации.

Коментирай