Здраве и красота

Спелта и нейните ползи за здравето

Защо трябва да ядем спелта и изделия от нея по-често

07.06.2018г. / 11 02ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Спелта е пшеничена култура, позната още от Древността, отпреди 8 хиляди години. Днес се приема за по-здравословна алтернатива на пшеницата, тъй като съдържа по-големи количества протеини, фибри, минерали и витамини.

Брашното от спелта се използва за различни печива, като текстурата на хляба от брашно от спелта например е много по-гъста и наситена в сравнение с традиционните пшеничени печива.

Какви хранителни вещества съдържа спелтата?

Тя е богата на здравословни въглехидрати, фибри, растителни протеини. В състава ѝ се съдържат още важни съединения и елементи като желязо, мед, манган, магнезий, фосфор, калий, цинк, селен, ниацин, тиамин, витамин В6, фолиева киселина.

За какво е полезна спелтата? 

Впечатляващи здравословни ползи от царевицата

Подобрява храносмилането 

Високото съдържание на фибри в спелтата улеснява храносмилането. Диетичните фибри помагат на червата в обработката на хранителните вещества. Те регулират запека и диарията, синдрома на раздразнените черва, подуването, газовете, гаденето. Спелтата е подходяща за облекчаване на язви.

Понижава холестерола 

Богатото съдържание на влакнини в състава на спелтата помага за контролиране нивата на лошия холестерол в кръвта и предотвратяването на образуването на плаки по съдовете.

Подобрява кръвообращението 

Високите нива на желязо и мед в спелтата в комбинация стимулират транспортната функция на кръвоносните съдове. Освен това желязото допринася и за по-качествения транспорт на хемоглобина, което е от значение за доброто захранване на всички тъкани и органи с кислород.

Регулира хормоните 

Ниацинът (витамин В3) играе ключова роля при функцията на надбъбречните жлези. Ендокринната система е изключително чувствителна към дефицита на ниацин. Неговият недостиг влияе негативно върху цялостния хормонален баланс.

Подобрява здравето на костите 

Спелтата съдържа основния набор от минерали, важни за костите и костната плътност. Приемът на всички тях е от голямо значение за превенцията на остеопороза и други заболявания, свързани с костната система.

9 страхотни ползи от лешниците

Свързани статии

Насърчава растежа и деленето на клетките 

Високите нива на фосфор и протеини в спелтата стимулират правилния растеж и делене на клетките, както и развитието на важни за организма тъкани – тези, изграждащи кръвоносните съдове, мускулите, костите и органите.

Фосфорът играе важна роля в изграждането и деленето на ДНК, което е от значение за регенерирането на тъканите.

Повишава имунитета 

Тиаминът (витамин В1) подобрява значително работата на имунната система и стимулира защитните механизми на тялото като същевременно облекчава психическия и физическия стрес.

Контролира диабета 

Обикновените захари са опасни за диабетиците, но въглехидратите в спелтата са сред полезните такива, тъй като се разграждат бавно и не предизвикват резки скокове в кръвната захар. Наличието на големи количества фибри спомага за правилното им метаболизиране и също контролира нивата на инсулина и глюкозата в кръвта.

Коментирай