Здраве и красота

10 зеленчука, които предизвикват подуване и газове

Не всичко, което е полезно, се отразява добре

11.06.2018г. / 06 46ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Зеленчуците са много важна храна, съдържаща малко калории и огромна палитра от полезни хранителни вещества. Но някои от тях, особено тези от семейство Кръстоцветни, могат да са причина за поява на дискомфорт в корема, подуване, газове и болки.

Тези зеленчуци са с ниско съдържание на калории, но с високо съдържание на полезни хранителни вещества, заради което не се препоръчва тоталното им избягване. По-добре е да ги похапвате в много малки количества и в комбинация с много вода.

Една от главните причини, поради които тези зеленчуци са толкова трудносмилаеми, е наличието на специфични сложни въглехидрати, наречени рафиноза. Това е комбинация от глюкоза, галактоза и фруктоза.

5 причини да ядем тъмнозелени листни зеленчуци всеки ден

Нашите тела не са способни да разграждат рафинозата в стомашно-чревния тракт, което предизвиква ферментация в чревната флора.

Поради този факт се получава подуване, запек, газове, разпъване.

Кои са тези зеленчуци, предизвикващи неприятните симптоми? 

1. Броколи 

2. Зеле

3. Къдраво зеле (кейл) 

4. Карфиол 

5. Рукола

6. Бок чой

7. Брюкселско зеле

8. Репички/ ряпа

9. Бяла ряпа

10. Зелено зеле

Плодове и зеленчуци, които не са подходящи за диета

За да избегнете всякакви храносмилателни проблеми заради тези зеленчуци, пийте възможно най-много вода, когато ги консумирате. Ако предпочитате да сте предимно на зеленчукова диета, внимавайте консумацията на тези зеленчуци да е в по-малки количества.

Коментирай