Здраве и красота

Здравословни ползи от маслото от камелия

Уханно и полезно

13.06.2018г. / 11 25ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Маслото от камелия е много полезно. Приготвя се от студено пресовани семена на растението. Наричат го още масло от чаени семена или чаено масло. То е изключително богато на антиоксиданти, попива бързо и оставя невероятен аромат.

Използва се широко в Азия, но се разпространява и у нас.

6 важни ползи от маслото от ший

Това масло се добива от три вида камелия – Camellia Sinensis, Camellia oleifera и Camellia japonica или японска камелия.

Маслото има светлозелен цвят и лека миризма. Съдържа невероятен набор от полезни вещества, сред които витамин Е, калций, калий, стеаринова киселина, линоленова киселина, сапонини, сквалан, тритерпени, линолова киселина.

Маслото от камелия се използва при високо кръвно налягане, остеопороза, висок холестерол, грип и вирусни инфекции, екзема, псориазис, акне, слаб имунитет, чуплива коса, косопад, пърхот и охлузни рани.

Кои са основните ползи от маслото от камелия? 

Овлажнява кожата

Маслото от камелия прониква дълбоко в кожата и я хидратира. То помага за намаляване вероятността за поява на бръчки и я запазва здрава и млада.

Стимулира здравето на косата

Това масло обогатява косъма по цялата му дължина. Нанасянето му на влажна коса след всяко измиване с шампоан помага за изглаждането на косъма и за регенерирането на накъсванията и начупванията.

Намалява кръвното налягане

Значителното количество калий в маслото от камелия помага за балансиране нивата на кръвното налягане, ако се използва вътрешно. Мононенаситените мастни киселини в това масло разширяват кръвоносните съдове и намаляват риска от инфаркт и инсулт.

Облекчава остеопорозата 

Калцият, фосфорът и калият в маслото от камелия помагат за подобряване на костната плътност. Това забавя прогреса на заболяването и увеличава подвижността на ставите и здравината на костите.

5 здравословни причини да употребяваме соево масло

Понижава холестерола 

Маслото от камелия е изградено предимно от мононенаситени мазнини. Те имат мощен противовъзпалителен характер и действат благотворно за кръвоносните съдове. Маслото от камелия предпазва артериите от натрупване на холестерол и запушване, причинено от плаки. По този начин се намалява рискът от атеросклероза и други сърдечносъдови заболявания.

Намалява възпалението в ставите

Благодарение на линоленовата и олеиновата киселина маслото от камелия намалява болката и възпалението при артрит, стомашно-чревни заболявания, дихателни проблеми, главоболие.

Укрепва имунната система

Приемът на масло от камелия предпазва от вирусни и бактериални инфекции благодарение на имуностимулиращите си свойства.

Коментирай