Здраве и красота

8 признака на заболявания, пръснати по цялото лице

Как лицето издава някои болести

25.06.2018г. / 11 02ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Лицето може да подскаже много повече за нас, отколкото предполагаме, включително от какво страдаме. 

Някои вътрешни заболявания или проблематични състояния са буквално изписани на лицето. Те оставят своята следа или проявление без да си даваме сметка. 

За какво подсказва потта?

При преглед обаче лекарите забелязват тези симптоми и изменения по лицето, които подсказват за определени заболявания. Кои са те?

Суха, лющеща се кожа или устни

Това е често срещан сигнал за дехидратация. Много хора живеят с лека форма на дехидратация заради факта, че забравят да пият достатъчно вода. Това веднага се отразява върху кожата. Тя става суха, лющеща се, раздразнена, зачервена в някои случаи. 

Тези симптоми обаче важат и за някои по-сериозни заболявания като намалена функция на щитовидната жлеза, диабет или дисбаланс в потните жлези, заради което се губят големи количества течност.

Повишено окосмяване по лицето

Нежеланото окосмяване по женското лице не е случайно. То е показател за хормонално заболяване, синдром на поликистозните яйчници или повишено количество мъжки полови хормони. Необходимо е изследване и консултация с лекар, за да се установи какво точно предизвиква окосмяването.

Жълти петна по клепачите

Пациенти с висок холестерол, които са във високорискова група, застрашена от сърдечносъдови заболявания, обикновено имат жълти кръгове и петна по клепачите. Не се наблюдава при всички пациенти, което е коварно, защото мнозина не подозират, че имат опасно висок холестерол.

За какво подсказва акнето по лицето?

Торбички под очите и подпухналост 

Това може да е сигнал за алергия, проблем с кръвоносните съдове, кръвотечение или задръжка на течности. Нежната чувствителна кожа под очите се подува лесно, а съдовете в нея стават пропускливи. Оттам лесно се образуват тъмни кръгове и подутини.

Лицева асиметрия 

Когато двете половини на лицето започнат да се изкривяват по различен начин, това може да е един от първите сигнали на инсулт. Пациентите често описват как като се поглеждат в огледалото, виждат двете половини на лицето си по различен начин.

Обезцветяване на определени места 

Появата на белите или светли петна по кожата на лицето може да се дължи на анемия. Ако оцветяването е в жълто, това може да е знак за чернодробно заболяване. Ако устните добият син цвят, това пък може да означава сърдечносъдово заболяване или инфаркт. 

8 неща, които косата подсказва за здравето ви

Обриви и сърбежи 

Сърбящи участъци, които се появяват внезапно може да са сигнал за алергия или цьолиакия. Подобният на пеперуда обрив около бузите и носа пък е сигнал за лупус. Иначе подобни симптоми на обрив и зачервяване могат да се получат и при розацея и някои инфекции. 

Нови бенки 

За повечето бенки не би трябвало да се притеснявате. Но за да сте сигурни в здравето си, правете редовни профилактични прегледи при кожен лекар, за да изключите риска от рак на кожата. 

Коментирай