Здраве и красота

8 неща, които косата подсказва за здравето ви

Косопад, изтъняване, пърхот – за всичко си има причина

26.10.2017г. / 06 19ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Състоянието на косата се променя в зависимост от здравословния статус на целия организъм. Косата може да подскаже за редица проблеми и състояния, стига да се вслушаме в това, което тя нашепва.

Промените в косата са провокирани от дефицити на микроелементи в храната, заболявания, здравословни състояния, които се нуждаят от лекарска намеса.

Вижте какво се опитва да ви подскаже косата за здравето ви.

1. Косата ви е наследила гените на родителите ви.

Побеляването на косата или пък оплешивяването са генетично обусловени в повечето случаи. Ако косата ви е започнала да променя цвета и текстурата си, това може да е предизвикано от вашите гени.

Чести причини за загуба на коса

2. Може да подсказва за липса на витамини.

Изтъняването на косъма и косопадът биха могли да са предизвикани от сериозен дефицит на витамини и минерали. Помислете колко богата на хранителни вещества е диетата ви, за да я промените и да получавате нужните витамини.

3. Промените в косата могат да са предизвикани от по-голям проблем.

Такъв здравословен проблем може да се окаже заболяване на щитовидната жлеза или анемия. При тях косъмът изтънява и започва да се накъсва. В много случаи се наблюдава и косопад.

4. Пърхотът ви може да означава нещо.

Пърхот се получава най-често от раздразнения, предизвикани от измиващите и стилизиращи продукти.

Домашен протектор за коса срещу нагряване

Може обаче и да е предизвикан от лекарства, които взимате или от някакъв вид специфично лечение, през което преминавате.

5. Зачервеният ви раздразнен скалп може да представлява повече от дискомфорт.

Обърнете внимание, ако раздразнението, зачервяването и лющенето на скалпа са прекалено силни и не минават дълго време. Възможно е да става въпрос за псориазис.

Свързани статии

6. Хормоните ви може да не са балансирани.

Промените в хормоналния статус често предизвикват и изменения в косата. Такива хормонални промени обикновено настъпват при менопауза, пременопауза, бременност или заболяване, характеризиращо се с хормонален дисбаланс.

7. Повишени нива на хормоните на стреса.

При прекалено високи нива на кортизол – един от хормоните на стреса, секретиран от надбъбречните жлези, може да се наблюдава косопад, изтъняване и оредяване на косата. В допълнение е налице напълняване, мускулна слабост, лесна уморяемост, промени в настроението.

8. Може просто да имате лоши навици.

При поддържането на косата могат да се допуснат много грешки. Агресивното миене, разресване и оформяне на косата може да я нарани и в дългосрочен план да предизвика изтъняване и окапване на косъма.

Коментирай