Здраве и красота

Типове храни, които намаляват естествено кръвната захар (галерия)

Кои са важните промени в начина на живот, които помагат при предиабет

31.05.2020г. / 11 20ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Голяма част от хората страдат от предиабет без да го знаят. Това сериозно здравословно състояние може да доведе до значително повишен риск от инсулт, инфаркт, диабет в следващите 5 до 10 години. 

Предиабетът е състояние, при което нивата на кръвната захар са високи, но не достатъчно, за да се диагностицира като фактически диабет. При някои пациенти се наблюдава наднормено тегло, повишен серумен инсулин в кръвта заради резистентността на клетките към него. Той не може да навлезе в тях и да спомогне за преобразуването на въглехидратите в енергия. 

При други хора панкреасът не е в състояние да отдели достатъчно инсулин, за да обработи глюкозата, заради което тя се натрупва в организма. 

5 признака, че сте заплашени от диабет

Добрата новина е, че предиабетът е обратимо състояние. С подходящите промени в начина на живот той може да бъде овладян. 

Кои са основните механизми, с които да предотвратите предиабета?

Яжте на всеки 3 до 6 часа

Честото хранене в много малки количества спомага за контролиране на нивата на кръвната захар и предпазването от резките скокове в стойностите. 

Балансирайте порциите

От голямо значение са количеството и вида хранителни вещества, които приемате да са в определено съотношение.

4 начина да спрете предиабета да премине в диабет

Изключете преработените меса и сладкиши, както и наситените мазнини. Наблегнете на фибрите и полезните животински и растителни протеини като кафяв ориз, киноа, зърнени храни, бобови храни, постно месо без тлъстини, риба, амарант. 

Не консумирайте или хапвайте в съвсем малки количества паста, хляб, бял ориз, картофи. Ако все пак ги консумирате, гледайте да добавите фибри към тях, за да не позволите на кръвната захар да скочи рязко. 

Яжте по-обилните си порции рано през деня

Така тялото ви ще има време да ги обработи и да ги метаболизира правилно, докато се движите и сте активни през деня. С напредване на деня храненето трябва да става във все по-малки количества и да е с лека храна. 

Кожни проблеми – симптоми на диабет

Пийте много вода

Водата помага за добрата хидратация, както и за обработка на въглехидратите в тялото. 

Движете се много

Не само храната, която приемате, е важна за контрола на кръвната захар. Колкото повече се движите, толкова повече енергия изразходвате. А тя се добива от разграждането на въглехидратите. Освен това движението стимулира по-добрата инсулинова чувствителност на клетките. 

Кои са храните, които помагат в контрола на кръвната захар, вижте в галерията ни.

Коментирай