Как прекарваме сутринта си е от голямо значение за здравето. Стартът на деня в значителна степен определя как тялото ни ще поеме стреса и напрежението, дали ще се поддаде на вредните влияния и дали ще остане здраво. 

Навиците рано сутрин оказват влияние върху здравословното състояние. Ето защо можем да си вземем поука от здравите хора и да надникнем в сутрешната им рутина. 

Какво правят всеки ден преди 10 сутринта здравите хора, за да се чувстват пълноценно?

Медитират 

Преди да се впуснете в шеметното ежедневие, изпълнено с много ангажименти и стрес, дайте възможност на тялото си да се настрои за напрегнатия ден. Медитирайте веднага щом станете от сън. Дишайте дълбоко. Опитайте да се отпуснете и да презаредите. 

Това помага на нервната система да се отърси от стреса и да се свърже отново със собственото ви тяло, позволявайки му да се справи с напрежението. 

Ако не си падате по медитацията, пуснете си музика, релаксирайте по ваш начин. Но е важно да се отпуснете преди гмуркането в ежедневните ангажименти за добър старт на деня. 

Не поглеждат към смартфоните си 

Имате цял ден да поглеждате към тях. Оставете си малко време рано сутрин без електроника. Насладете се на чаша кафе или чай, приятна музика, полезна храна. Дайте шанс на мозъка и сетивата си да поемат глътка свеж въздух. 

Какво да правите преди 9 сутринта за свеж старт на деня?

Взимат душ

Един прекрасен начин да стартирате здравословно деня си е като вземете душ след ставане от сън. Този ритуал дава невероятен енергиен тласък на тялото, ускорява метаболизма и ви зарежда с позитивна енергия през целия ден.

Четат нещо вдъхновяващо 

Прочетете нещо, което да ви накара да се усмихнете, да се замислите или да преосмислите мотивацията си за работа, в ежедневието или в личния живот. Винаги започвайте деня с приятно четиво. Това повишава ендорфините и подобрява цялостния здравен статус. Те са позитивни 

Започвайте деня с позитивна нагласа, за да ви върви така през целия ден. Дори да търпите някакви неуспехи или да имате някакви проблеми, не се настройвайте негативно. Колкото по-негативни мисли и нагласи към живота ви обземат, толкова по-голям е рискът да се разболеете. 

Те са благодарни 

Изразяването на благодарност е висша добродетел, от която тялото черпи невероятни ползи. Благодарността и прошката са двете способности на характера, които дават страхотна сила и спомагат за отърсването от вредните мисли, притаен гняв, съжаление, които ни разяждат отвътре. Хората, които умеят да благодарят и прощават искрено, особено рано сутрин, определено се радват на по-добро здраве и дълголетие. 

Упражняват се

Тренировките и леките упражнения са по-полезни рано сутрин преди 10 часа, тъй като ускоряват метаболизма, стабилизират нивата на кръвната захар и инсулина, провокират секрецията на важни ензими и стимулират мозъка. Цялата тази съвкупност от полезни въздействия на сутрешните упражнения държат мозъка и тялото по-здрави за по-дълго. 

Закусват в 8 часа

Дори да ставате рано за работа, не бързайте да посягате към закуската. Редица изследвания сочат, че периодичното гладуване оказва редица ползи за здравето. Има се предвид гладуването за около 10-12 часа. Това означава, че ако сте вечеряли към 8 часа вечерта, закуската ви трябва да е около 8 сутринта. 

4 неща, които продуктивните хора правят всяка сутрин

Защо този начин на хранене е полезен? Защото през тези 10-12 часа, в които не сте се хранили, тялото ви има възможността да разгради напълно приетите хранителни вещества през деня като същевременно нивата на глюкозата и инсулина се стабилизират. 

Още по темата

Те са добре хидратирани 

Стартирайте деня си с чаша вода, независимо дали е топла или студена. През нощта тялото ви е изгубило голямо количество течности чрез дишането или изпотяването, особено ако е лято и в помещението е горещо. Добрата хидратация дава възможност на клетките да работят правилно. 

Те се свързват с любимите си хора

Следващият път, когато станете за работа рано сутрин си помислете дали се разхождате като сомнамбул из жилището си, отминавайки останалите му обитатели. Ако така започвате деня си, променете тази вредна практика. Доказано е, че колкото по-свързани и общуващи сте рано сутрин с близките, с които живеете, толкова по-здрави сте самите вие, както и те.

Комуникацията е ключова за доброто здравословно състояние. Усещането, че сте обичани и че обичате, че докосвате любим човек рано сутрин, че пожелавате приятен ден, кара организмът ви да работи пълноценно, а психическото ви състояние да се подобрява.