Здраве и красота

5 причини за поява на кафяво течение преди цикъл

На какво се дължи това странно зацапване

07.07.2023г. / 12 04ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Преди настъпването на менструалния цикъл при някои жени може да се появи кафяво течение. Обикновено цветът му се дължи на наличие на малки количества съсирена кръв. Смята се за безобидно в повечето случаи, но може да е индикация за по-сериозно здравословно състояние. 

Кървене по време на овулация

Бременност

Появата на цветно течение преди предполагаемото идване на цикъла ви подсказва за ранна бременност. Появява се, когато яйцеклетката се имплантира в стената на матката, където ще се развива през следващите седмици. 

Наближаваща менопауза 

Кафявото течение може да е индикация за навлизане в пременопауза или менопауза, особено при жени в 40-те си години или ранните 50. Дължи се на промяната в хормоналния баланс. 

Инфекции на матката

По-сериозна причина за поява на подобно цветно течение може да се окажат различни инфекции на маточната стена, шийката на матката или околните тъкани. Консултирайте се с лекар, който да направи необходимите изследвания и да назначи лечение. 

Свързани статии

Възможно най-ранните симптоми на бременност

Полово предавани болести

Някои заболявания, предавани по полов път като гонорея и хламидия могат да причинят ръждивокафяво течение преди цикъл, а и не само. Ако забележите подобни симптоми най-добре е да не отлагате посещението при лекар. 

Синдром на поликистозните яйчници 

Това състояние затруднява нормалната работа на яйчниците, при което цикълът може да е изключително нередовен. При някои жени той липсва с месеци, а вместо него се появява кафяво оскъдно течение. При други жени цикълът е налице, но се появява зацапване един-два до 10 дни преди цикъла. 

Свободно време