Здраве и красота

Гъби портобело – вкусни и полезни за здравето

Помагат при мигрена

10.08.2018г. / 06 13ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Istock

Снимка: Istock

Обичате ли гъби и колко често ги консумирате? Когато купуваме гъби имаме голям избор. Днес обръщаме специално внимание на гъбите портобело. Големи гъби, на някои места се продават без пънчетата, идеални са за пълнене, вкусни и богати на важни хранителни елементи.

Освен че са здравословен заместител или допълнение към месото, гъбите имат малко калории, което ги прави чудесни за диета. Споделяме няколко добри причини да ги направите част от вашето хранене.

Намаляват риска от главоболие и мигрена

Портобело са богат източник на витамин B2 (рибофлавин). Ако страдате от хронично главоболие и мигрена, добавете тези гъби към менюто си. Рибофлавинът има доказани предимства за здравето ни, едното от които е облекчаването на главоболието.

Проучванията доказват, че храни с високо съдържание на витамин В2 могат да намалят неразположенията и продължителността на мигрената.  

Благоприятстват функцията на щитовидната жлеза

Вкусните гъби съдържат над 30% от препоръчителната дневна стойност на селен – мощен антиоксидант, който е важен за здравето на щитовидната жлеза. Селенът регулира синтеза на тиреоидни хормони, предпазва тиреоидните тъкани от оксидативен стрес, регулира нивата на хормоните и подпомага техния синтез.

Дори и да не страдате от хипер / хипотиреоидизъм, консумацията на богати на селен храни, може да помогне за облекчаване симптомите на тревожност и депресия.

Изследванията показват, че селенът е абсолютно жизненоважен за предотвратяване на заболявания на щитовидната жлеза и поддържането на цялостно здраве. 

Насърчават здравето на костите

Здравословно ниво на калий е от решаващо значение за функционирането на много органи в човешкото тяло, а гъбите портобело са богат източник на минерала. Мускулни крампи, умора, депресия, тревожност...

Приемате ли достатъчно калий? Калият е необходим на тялото ни, за да може да се усвои правилно калцият, както и на други костноусилващи хранителни вещества. За да не допускате дефицит на калий и за да подобрите костната плътност, хапвайте гъби портобело.

Всички ястия с гъби на едно място

Предотвратяват ранното стареене на кожата

Гъбите портобело съдържат високи количества мед, което предпазва кожата от ранно стареене. На ден се нуждаем от около 2 mg мед, не повече.

Свързани статии

Медта е много силен антиоксидант и предпазва клетъчните мембрани от увреждането на свободните радикали. Свободните радикали обикновено атакуват кожата и причиняват ранно стареене, тъмни петна, бръчки.

Медта спомага и за синтеза на меланин, колаген, хемоглобин. Насърчава еластичността на кожата.

Балансират нивата на холестерола

Ниацин (витамин B3) е чудесен витамин за тези, които трябва да понижат нивата на холестерола си.

Коментирай