Здраве и красота

5 зеленчука, които ви карат да миришете лошо

Полезни в много отношения, но не и откъм миризма

07.08.2018г. / 10 35ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Всички трябва да ядат повече зеленчуци. Всеизвестно е, че са полезни за здравето, талията, а и хранителните вещества в тях намаляват риска от различни заболявания.

Някои зеленчуци обаче съдържат и биохимикали, излъчващи неприятна миризма. Тя се отделя не само чрез дъха ви след консумацията им, но и през кожата.

Силна неприятна миризма по време на бременност

Кои са виновниците да ухаете не особено приятно след като сте си похапнали от тях?

Аспержи

Аспержите са вкусни, приготвят се съвсем бързо и са подходящи за гарнитура към различни меса и риба. Много хора ги предпочитат в менюто си, защото са бедни на калории, но полезни за здравето.

Неприятното е, че предизвикват лоша миризма на тялото. Това се дължи на съдържанието на амоняк и сяра в състава на аспержите, които при метаболизиране карат тялото ви да излъчва неприятна миризма. Разбира се, това не се случва на всеки, тъй като от значение са и индивидуалните особености на обмяната на веществата на отделния организъм.

Чесън 

Чесънът, както знаем, има силна характерна миризма, която също се дължи на големите количества сяра в състава му. Когато се метаболизира, тази сяра се превръща в съединението алил метил сулфид, което се излъчва много силно чрез кожата и дъха. Миризмата може да трае с часове, понякога и денонощие.

Кръстоцветни зеленчуци 

Към това семейство спадат брюкселското зеле, броколите, карфиолът. Тези зеленчуци са много полезни, защото съдържат огромни количества фибри. Влакнините в тях улесняват храносмилането и помагат в отслабването. В тях обаче също се съдържа сяра, която предизвиква лош мирис.

Как да премахнете неприятната миризма от косата?

Къри, кимион 

Няма нищо лошо в това да добавите малко цинк към менюто си. Тези подправки са богати на важния минерал. Кърито и кимионът обаче имат свойството да излъчват аромати и вещества от състава си дори след спиране на готвенето. Те са пикантни и предизвикват повишена вътрешна телесна температура при консумация, съответно повишено изпотяване. От една страна това е добре, защото изгаряте повече калории, но от друга предизвиква поява на лоша миризма заради потта.

Бобови растения

Бобовите растения са друга група полезни зеленчуци, които са много важни за здравето на организма. Те обаче са доста трудни за обработка и поставят храносмилателната система пред истинско изпитание. При някои хора те предизвикват газове и подуване, като газовете са изключително зловонни, тъй като са богати на водород, въглероден диоксид и метан, както и серни съединения.

Коментирай