Здраве и красота

7 суперхрани, за които тялото ще ви благодари

Канелата е с високо съдържание на антиоксиданти

31.08.2018г. / 06 59ч.
Аз жената
Снимка: istock

Снимка: istock

Последните няколко години у нас доста се заговори за суперхраните и за ползата от всекидневния им прием. Но какво всъщност означава понятието суперхрана?

Суперхраните помагат не само в набавянето на необходимите за организма витамини и минерали, но и в борбата с излишните килограми. Всъщност този тип храни подобряват цялостното ни здравословно състояние, помощно средство са при превенцията на някои хронични заболявания и се грижат за красивия външен вид.

Вижте кои 7 суперхрани е препоръчително да присъстват в хранителния ви режим.
 
Ленено семе

Лененото семе съдържа така важните за сърцето омега-3 мастни киселини, които подобряват мозъчната функция и предпазват от заболявания като диабет и дори рак.     

Тези семена са и с високо съдържание на тиамин (витамин В1), магнезий, фосфор и манган, както и така нужните на организма фибри и протеини. Може да консумирате семената под формата на гранола, хумус или като добавка в овесената каша.

Кокосово масло

Кокосовото масло е съставено от средноверижни мастни киселини (триглицериди), които осигуряват бърза енергия, без да натоварват излишно черния дроб и жлъчката. Иначе казано, кокосовото масло помага при свалянето на излишните килограми и предотвратява костната загуба. Освен това, кокосовото масло прави косата и ноктите по-здрави, а кожата гладка и сияйна.

Зеле


Зелето е една от най-добрите суперхрани за извайване на фигурата. С включването на тази суперхрана в диетата можете да си набавите необходимите витамин А, витамин С, калций, манган и всичко това за незначителен брой калории.

Бадеми

Бадемите са едни от най-богатите на хранителни вещества ядки. Те са и сред най-добрите немлечни източници на калций, които осигуряват повече калций на порция от всяка друга ядка и в същото време са с високо съдържание на витамин Е и протеини.

Можете да ги приемате самостоятелно, в суров вид или да ги прибавите към овесената каша или салатата. Само не забравяйте, че бадемите са с високо съдържание на калории, така че контролирайте приема им.

Боровинки

Малки, но толкова богати на хранителни вещества, боровинките отговарят на определението за суперхрана. Те съдържат антиоксиданти и фитохимикали, както и много витамин С, витамин К и манган.

Най-хубавото е, че тези ароматни плодове са вкусни и лесни за добавяне към всеки хранителен режим. Използвайте ги, за да придадете сладост на салатите, добавете ги към киселото мляко или в сутрешното смути.

Канела

Тази ароматна подправка не само обогатява вкуса на сладките храни и сезонните напитки. В действителност, тя е с високо съдържание на антиоксиданти, помага при поддържането на ниски нива на кръвна захар и холестерол.

Опитайте да прибавите канела към киселото мляко, овесеното брашно или глазурата за някои десерти, и ще усетите здравословния ефект.

Авокадо

Ако напишем в Google термина суперхрана, несъмнено първият резултат ще бъде именно авокадото. Все по-често то намира място на трапезата ни, благодарение на всепризнатите си полезни качества, така че, обобщаваме накратко. Авокадото е богато на мононенаситени мазнини, фолати, витамин С и витамин К, които са полезни за сърцето и сърдечната функция. Освен това, този плод (и да, въпреки всички видове салати, авокадото е плод) съдържа повече калий от банана.

***

Автор: Татяна Чучукова, стажант в Az-jenata.bg.

Снимка: istock

Коментирай