Здраве и красота

Храни и напитки, успокояващи раздразнен стомах

Как да намалим болките и спазмите с натурални продукти

10.09.2018г. / 16 39ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Проблемите със стомаха са често срещани и се предизвикват най-вече от стрес, напрежение, бактерии, вируси. От тях могат да възникнат болки, спазми, неразположение. Тези състояния могат да са наистина мъчителни, защото пречат на извършването на ежедневните дейности и концентрацията.

Добрата новина е, че дори болката и дискомфортът в стомаха да ви заварят някъде навън, винаги можете да хапнете нещо, което действа успокояващо на стомаха. Някои напитки също оказват изненадващо положителен ефект.

Какво никога да не правите на празен стомах (галерия)

Кои са храните и напитките, които намаляват болки и неразположения в стомаха?

Банани 

Най-лесно е да изядете един банан. Той има месеста и суха структура, която влияе положително върху гастроинтестиналния тракт. Този плод е богат на фибри, подпомагащи храносмилането, намаляващи диарията, болките и спазмите в стомаха. Витамин В6 в бананите намалява подуването и газовете, успокоява мускулите на червата.

Бял препечен хляб 

Ако досега сте спазвали диета и сте наблягали предимно на пълнозърнестия и черния хляб, при проблеми със стомаха е време да похапнете малко бял добре препечен хляб. Пълнозърнестите брашна съдържат едри нерафинирани частици, които дразнят допълнително стомаха, тъй като са трудносмилаеми. Белият хляб за разлика от тях действа успокояващо и се обработва лесно.

Яйца 

Яйцата са един от най-добрите източници на висококачествени протеини и мазнини, потискащи киселинния рефлукс и намаляващи болката в стомаха. Те са лесен избор за храна, когато се появят стомашно-чревни проблеми. Консумирайте ги варени.

Овесени ядки 

Овесените ядки помагат при раздразнен и болезнен стомах. Фибрите в тях стимулират храносмилането и намаляването на стомашните сокове. Не прекалявайте с количеството обаче, тъй като и овесените ядки са от не особено лесносмилаемите храни. Консумирайте не повече от една шепа.

Етерично масло от валериан – при стрес и раздразнен стомах

В доматите се съдържат ензими, стимулиращи размножаването на полезните бактерии в храносмилателния тракт. Това помага за потискане на възпалението, болките, спазмите, диарията, запека и всички подобни симптоми, свързани с неразположения в коремната област.

Сладки картофи 

Храните, които съдържат калций, магнезий и калий имат свойството да балансират натрия в организма, съответно киселините в стомаха. Сладките картофи са богати на тези минерали. Освен това структурата им е месеста и лесна за храносмилане, което допълнително успокоява стомаха. Подобни на тях са авокадото, бананите, тиквата.

Джинджифил 

Въпреки доста пикантната нотка във вкуса си, джинджифилът успокоява раздразнения стомах. Освен това той е подходящо средство и при гадене и повръщане.

Изпитани домашни лекове срещу газове и подуване на корема

Вода 

При раздразнен и болезнен стомах не е особено препоръчително да експериментирате с напитките, особено сладките, газираните и алкохолните. Водата е най-естествената течност, от която организмът има нужда.

Кафе 

Въпреки че въздействието на кафето върху стомаха е противоречиво (особено на гладен стомах), някои изследвания сочат, че антиоксидантите в кафето помагат в балансирането на киселините, намаляват симптомите на гадене и болки.

Коментирай