Здраве и красота

6 изненадващи причини за отключване на диабет тип 2

Какво може да предизвика това заболяване

10.09.2018г. / 11 32ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

4. Използването на вода за уста 

Звучи странно, но иначе полезната за венците и зъбите вода за уста може да се крие в основата на проблемите с кръвната захар.

Изследователи от Университета в Алабама откриват, че хората, ползващи вода за уста по два пъти на ден имат с до 55% по-висока склонност да отключат диабет. Този процент е наистина висок, което е смущаващо.

Данните обаче не са съвсем категорични и са необходими още изследвания, за да се установи точната зависимост между съставките във водата за уста и диабета.

Косвени признаци за наличие на диабет

Едно от възможните предположение е, че някои съставки във водите за уста повишават нивата на кръвната захар. Другото основателно предположение е, че тези препарати измиват полезните бактерии в устната кухина, имащи за задача да разграждат захарите и да балансират нивата на глюкозата.

Свързани статии

5. Консумация на твърде много сол 

Неочаквано, но не само захарта е фактор в отключването на диабет. Прекаляването със солта може да се окаже скрит механизъм, по който организмът ви страда в много аспекти, включително и диабет тип 2.

Симптоми на диабет тип 2

Излишните количества сол в организма могат да повишат значително риска от хипертония, но и от диабет тип 1 и 2. Освен това, високите нива на натрий в кръвта повлияват негативно и инсулиновата резистентност, което прави контролирането на кръвната захар и инсулина още по-трудно.

6. Прием на статини 

Статините са медикаменти, които контролират холестерола. Според анализ на данни от 2010 година, уповаващ се на 13 различни изследвания, обхващащи 91 хиляди пациенти, хората, употребяващи статини имали с до 36% по-висок риск от диабет.

Коментирай