Здраве и красота

5 начина да ядете семена от чия

Как да я включите в менюто си

10.09.2018г. / 06 03ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Един от най-добрите източници на омега-3 мастни киселини от растителен произход са семената от чия. Те се нареждат на едно от първите места след рибата, като плюс полезните мазнини доставят на организма и антиоксиданти, фибри и полезни растителни протеини.

В стремежа си да приемат повече от важните за здравето мастни киселини, много хора се обръщат към чията. Тъй като тя не е сред традиционните продукти по нашите географски ширини идва въпросът как да я приемаме.

Подмладяваща маска със семена от чия

Какви разнообразни начини за включване на чията в менюто съществуват? Ето няколко варианта.

1. Съчетайте я с комбуча.

Добавете една супена лъжица чия в бутилка с комбуча, ако сте почитатели на тази полезна ферментирала напитка. Получената смес е бърз начин за повишаване на енергийните нива рано сутрин вместо кафе. Освен това зарежда организма с много незаменими хранителни елементи.

2. Разтворете в растително мляко.

Ако използвате бадемово или соево мляко, разтворете чията си в него. Тази комбинация увеличава приема на полезни протеини в менюто. Разбира се, възможно е да комбинирате чията и с животинско прясно мляко.

3. Разтворете в кисело мляко.

Разбъркайте 1-2 супени лъжици в кофичка кисело мляко за закуска или за междинно хранене. Тази комбинация е изключително полезна за храносмилането, дава усещане за ситост дълго време и контролира нивата на кръвната захар и холестерола.

3 здравословни шейка за старт на деня

4. Добавете към овесени ядки.

Направете си чудна закуска като разбъркате няколко лъжици овесени ядки с една чаша кисело мляко. Към тях добавете една супена лъжица чия. Изчакайте малко семената да набъбнат. Това е превъзходен начин да стартирате деня си, зареждайки се с полезни вещества за целия ден.

5. Използвайте вместо брашно.

Много преди консумацията на чия да стане модерна в развитите общества като полезна алтернатива на редица храни, тя е била използвана като заместител на брашното. Можете да я използвате със същото предназначение, ако избягвате глутена или се опитвате да намалите калориите, приети с хляба.

Коментирай
Свободно време