Здраве и красота

Вредата от оцета, за която никой не говори

Полезният оцет крие и някои опасности

13.10.2018г. / 11 00ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ябълковият оцет може да прави всичко – той е полезен за здравето, помага при акне, успокоява раздразнен скалп, спира хълцането и облекчава болезнен стомах. Той наистина е полезен за здравето по всевъзможни начини, но крие една опасност, за която рядко се споменава.

Ябълковият оцет уврежда емайла на зъбите.

Здравословното чудо на кокосовия оцет

Някои народни рецепти предлагат пиенето на оцет, разтворен в малко вода за отслабване. Магическият еликсир за топене на килограмите обаче има своите рискове за здравето на зъбите, освен че погълнат неразреден, оцетът е опасен и за хранопровода.

Изследване на холандски учени от 2012 година открива, че оцетната киселина има подобни ефекти върху зъбния емайл, каквито имат повечето киселинни храни и напитки, в това число подсладените газирани напитки.

Ябълковият оцет и ползите му за здравето

Учените поставили извадени мъдреци в среда с оцетна киселина с нива на pH от 2,7 до 3,9. След четири часа мъдреците изгубили до 20% от минералите в покритието си. Този експеримент не е взел предвид pH-то на слюнката в човешката уста, което неутрализира киселинността на храната, която ядем.

Въпреки това е ясно, че оцетът има своите ползи, но и недостатъци.

И все пак, не се отказвайте от ползите, които оцетът носи на здравето. Внимавайте как го приемате. Винаги го разреждайте с вода. Ако го приемате като добавка към пресни салати, не прекалявайте с количеството. След консумация винаги изплаквайте обилно устата с вода.  

Коментирай