Знаете ли, че редовната консумация на чаша топла вода, може да намали риска от преждевременно стареене? Човешкото тяло се състои от около 70% вода. Добрата хидратация е от решаващо значение тялото ни да функционира правилно. Каква вода предпочитате да пиете? Студена, на стайна температура или топла? Вижте някои плюсове и минуси.

Студена вода

Храносмилателни проблеми

Когато пиете студена вода, кръвоносните съдове се свиват, което затруднява храносмилателните ви способности. Това може да доведе до стомашни разстройства, болки в корема и запек.

Дефицит на енергия

Приемът на студена вода кара тялото да използва допълнителна енергия, за да я загрее и тя да достигне до средната температура за тялото. Ако не искате да се чувствате изтощени, мудни, просто не пийте ледена вода.

7 начина, по които здравословната салата ви кара да пълнеете

Забавя се сърдечната честота

Консумацията на студена вода може да доведе до спадане на сърдечната честота. Това стимулира вагусовия нерв, който представлява важна част от автономната нервна система на организма. Ниската температура на водата действа като стимул за вагусовия нерв за понижаване на сърдечната честота.

Топла вода

Обикновено топлата вода я предпочитаме под формата на кафе, чай. Всъщност ползите от консумацията ѝ за здравето не са никак малко, без значение дали ще добавите към нея малко мед или лимон.

Детокс на тялото

Вероятно сте чували, че е хубаво сутрин, след сън, преди закуската и кафето да започнем деня си изпивайки приятно топла чаша с вода. Това помага да изчистите токсините от тялото си, които могат да допринесат за множество заболявания. За по-силен ефект добавете парче лимон или няколко капки пресен сок от плода. Той е богат на витамин С ще съживи клетките и ще ви даде един енергичен старт на деня.

Кои продукти състаряват кожата?

Намалява болката

Доказано е, че консумацията на чаша топла вода облекчава менструалните болки, главоболието, тъй като благоприятства кръвообращението и подобрява кръвния поток. Ако имате тези неразположения, но не разполагате с хапче, опитайте с чаша топла вода, а най-добре с чаша чай от мента или лайка. Това ще отпусне мускулите.

По-малко стрес

Чувствате се стресирани, напрегнати? Изпийте чаша топла вода, вместо чаша с алкохол. По този начин ще помогнете на централната нервна система да функционира правилно. Кортизолът е един от хормоните на стреса и дехидратирането повишава нивото му. Ето защо е важно да поддържате добра хидратация на организма.

Пийте вода с лимон, ако имате следните проблеми

Помага в отслабването

Ключът към отслабването е добрият метаболизъм. Ако спазвате диета и искате да подобрите метаболизма си, добавете към менюто си и чаша топла вода. Топлата вода повишава телесната температура и докато тялото ви се опитва да компенсира разликата в температурите, калориите се елиминират.

Още по темата

Подобрява кръвообращението

За студената вода е известно, че свива кръвоносните съдове, докато топлата вода има обратния ефект. Доброто кръвообращение е в основата на доброто здраве.

Подпомага храносмилането

Как сте с храносмилането, ходите ли редовно по голяма нужда? Начинът на живот, храненето, придружаващи заболявания, дехидратацията и други, са само част от причините за нарушено храносмилане, появата на запек. За да подобрите движението на червата е важно не само да пиете достатъчно вода. Опитайте и с чаша топла вода. Топлината ѝ ще окаже благоприятен ефект върху храносмилането, особено ако добавите парче джинджифил.