Здраве и красота

7 начина, по които здравословната салата ви кара да пълнеете

Или как й добавяме излишни калории

18.06.2018г. / 06 10ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Пресните салати са най-често избирания метод за отслабване. Зеленчуците са сред най-бедните на калории продукти, на които много хора наблягат в стремежа си да свалят излишното тегло, особено за лятото.

В много случаи обаче така наречената ви здравословна салата може да се окаже далече по-калорична от един сандвич, например. Защо? 

Добавяте сосове 

Не мислете, че само защото ядете салата, това е полезно. От огромно значение са празните калории, които добавяте към нея под формата на сосове и дресинги. Ако добавите съвсем малко студено пресован зехтин и оцет или пресен лимонов сок това няма да е проблем, но ако овкусите зеленчуците си с дресинг или сос, ще сгрешите.

5 стъпки за отслабване при хипофункция на щитовидната жлеза

Повечето дресинги включват калорични и пълни с мазнини продукти като майонеза, сметана, млечни сосове, които правят салатата ви нездравословно наситена с излишни калории.

Добавяте крутони 

Крутоните са не просто хляб, а пържен хляб, което ги прави два пъти по-вредни и калорични.

Наблягате на семената, ядките, плодовете 

Много здравословни рецепти за салати включват ядки, семена, пресни или сушени плодове. Някои хора правят грешка като смятат, че здравословно означава задължително диетично. Трябва да се има предвид, че тези продукти са доста калорични и богати на мазнини и въглехидрати. Това добавя калорийна стойност към салатата ви.

Поръчвате си готови салати 

Ако изборът ви на диета за отслабване включва предимно салати, гледайте да си ги приготвяте сами. Готовите салати съдържат подобрители и консерванти, които да ги задържат във видимо добро състояние за по-дълго. Освен това те включват готови сосове, чиято вреда споменахме.

Поръчвате си салати с печено месо и зеленчуци 

Звучи вкусно и диетично, ако месото в салатата ви е на скара, нали? Сладки картофи, брюкселско зеле, карфиол са също сред зеленчуците, които биват предлагани печени в някои салати. Добавените калории мазнини тук идват заради начина, по който са приготвени. Вие не знаете дали това се е случило по здравословен начин, да не говорим за добавената сол.

15 съвета за отслабване, от които всяка жена се нуждае

Свързани статии

Забравяте за протеините 

В стремежа си да отслабнат бързо, много хора наблягат само на зеленчуците, което е грешка. Консумацията предимно на растителни продукти има ниска енергийна стойност, води до повишение на кръвната захар, а въглехидратите не се усвояват качествено. Това може да се регулира като се добавят здравословни протеини. Сред тях са варените яйца, бедното на мазнини месо, растителните мазнини.

Прекалявате със сиренето и кашкавала 

Освен че повечето млечни продукти импонират прекрасно на пресните зеленчуци, те са и протеин, който допринася за храносмилането и абсорбацията на въглехидратите. Не и ако са в големи количества обаче. Ако прекалявате със сирената в салатите, диетата ви няма да има особен успех.

Коментирай