Здраве и красота

Знаци, че може би имате хранителна нетолерантност

Кои са най-честите неразположения

21.10.2018г. / 06 24ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Колко често консумирате прясно и кисело мляко и как се чувствате, след като ги хапнете? При някои хора веднага след като са се насладили на вкуса им се наблюдава подуване на стомаха, усещане за тежест, газове, диария.

Лактозната непоносимост е една от най-често срещаните непоносимости към храни. За съжаление с напредване на възрастта, в организма ни намалява ензимът, който разгражда лактозата. Ето защо в даден момент може да започнем да изпитваме тези неразположения след кофичка кисело мляко.

Страдате ли от хранителна непоносимост и как тялото сигнализира за нея, вижте в следващите редове.

Имате диария

Ако веднага след консумацията на определен вид храна, получавате разстройство, това най-вероятно подсказва за хранителна нетолерантност. Диарията, газовете или всяко чувство на дискомфорт в стомаха често са основният симптом на такава нетолерантност.

Тежка коремна болка

Един от най-честите симптоми, с които тялото ви подсказва, че храносмилателната система страда от вероятна консумация на определена храна са болките в стомаха, корема. Ако това неразположение е често срещано при вас, обърнете внимание на консумираната храна или напитки.

Болката нерядко е съпроводена с подуване, газове. Може да почувствате спазми и болки в стомаха и ако преяждате често или сте приели твърде много течности наведнъж.

Храни, които не са това, за което се представят (галерия)

Мигрена

Знаете ли, че има храни и напитки, които могат да предизвикат мигрена и главоболие? Някои от тях вероятно ще се окажат сред любимите ви. Кои са, вижте тук.

Получавате сърбежи по кожата

Малки обриви тук-там по тялото, лек сърбеж, почесваме се... Всичко това ни се вижда безобидно, временно, но би могло да подсказва за хранителна нетолерантност. Най-често промяната в кожата и сърбежите се наблюдават в областта на лактите, колената, гърба, скалпа и задните части.

Свързани статии

Обривите са сигнал, че може би тялото ви не е толерантно към храни, които съдържат глутен или по-лошо, вероятно страдате от цьолиакия. За да разберете дали е така, опитайте се да си направите прочистващи седмици, в които да не консумирате сладкиши, бисквити, бял хляб, продукти с овес, пшеница, ечемик, тъй като тези култури съдържат глутен.

Изпитвате мускулни и ставни болки

Дори и да не ви се вярва, непоносимостта към някои храни може да е причина да изпитваме мускулни и ставни болки. Според Everyday Health, хранителните продукти и веществата, които биха могли да доведат до подобни неразположения са захар, кофеин, глутен и млечни продукти, между другото.

Коментирай