Здраве и красота

Масло от семена на морков и неговите ползи

За цялостно здраве отвън и отвътре

24.10.2018г. / 12 10ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Маслото от семена на моркови е естествен антисептик, дезинфектант, антиоксидант, имащ противоракови и антибактериални свойства. Външната му употреба има антицелулитен ефект, стимулира кръвообращението, тонизира и има хидратиращо действие върху кожата.

Етеричното масло от морковени семена се извлича чрез парна дестилация на сушено семе или чрез изсушаване на самото растение. То съдържа много полезни натурални елементи, витамини, минерали, антиоксиданти, бета-каротин.

5 здравословни причини да употребяваме соево масло

Кои са основните ползи от маслото от семена на морков за здравето?

Антиоксидантни свойства

Това етерично масло е изключително наситено с полифеноли и антиоксиданти. Те имат ободряващо действие за кожата, правейки я по-млада и здрава. Тези вещества в маслото от семена на морков изглаждат кожата, правят я по-стегната и жизнена. Също така помагат в запазване здравето на зрението, влияят добре при лошо храносмилане, при проблеми с нервната система и други такива, свързани с преждевременното стареене.

Облекчава инфекциите

Това масло има мощни оздравителни свойства, тъй като има антисептичен ефект. Може да се прилага външно като по този начин облекчава кожни възпаления и раздразнения, както и открити рани. При поглъщане лекува инфекции на гърлото, устата, дебелото черво, стомаха, пикочната система, язви, инфекции на дихателните пътища.

Детокс на цялото тяло

Маслото от семена на морков има способността да детоксикира кръвта, тъканите, мускулите, вътрешните органи като черен дроб и бъбреци. Това етерично масло неутрализира излишната жлъчка, секретирана от черния дроб. Това негово свойство облекчава симптомите на ревматизъм, подагра, артрит, оток.

Антиканцерогенни свойства

Поради богатото наличие на антиоксиданти в маслото от морковени семена, то има силно противораково действие и е ефикасно в превенцията на рак на гърлото, устата, стомаха, простатата и бъбреците.

Разсейва газовете в червата

Подуване, причинено от газове, които мъчително изпъват корема ви? Ако това усещане ви е познато, значи имате нужда от спешно освобождаване от тях. Маслото от моркови помага за изхвърляне на излишните газове, овладяване на подуването и усещането за тежест.

Диуретични свойства

Освен че извежда токсините, маслото от морковено семе помага и в уринирането като по този начин помага на отделителната система, в частност пикочните пътища да се освободят от бактериите и излишните течности.

6 ползи от употребата на масло от камфор

Помага за облекчаване на менструацията

Маслото от морковено семе е полезно в намаляването на предменструалните симптоми, както и дискомфорта по време на цикъла. Освен това допринася за регулиране на нередовната менструация.

Има стимулиращ ефект

Етеричното масло от семена на морков има цялостен стимулиращ ефект. То подобрява кръвообращението, метаболизма, енергийните нива в организма. Насърчава и контролира секрецията на хормони, ензими, стомашни сокове, жлъчен сок, подобрява перисталтиката на червата.

Стимулира растежа и деленето на клетките

От голямо значение е клетките в тъканите и организма изобщо да се делят по правилния начин, така че тъканите да регенерират без да се случват злокачествени мутации. Маслото от семена на морков има точно такова действие.

Коментирай