Здраве и красота

Храни, които изграждат чиста мускулна маса

Добавете ги към менюто си

06.02.2022г. / 11 50ч.
Михаела Лазарова
Храни, които изграждат чиста мускулна маса

Спазвате хранителен режим, спортувате и искате не само да се разделите с излишните мазнини, но и да изградите чиста мускулна маса? Тогава се нуждаете от храни с високо съдържание на протеини, тъй като те са много важни за натрупването на мускули, но от друга страна въглехидратите и мазнините също са необходими източници на енергия.

Вижте кои храни, освен фъстъченото масло могат да направят планът ви по-ефективен.

Яйца

Една от най-добрите храни за изграждане на мускули са яйцата. Те са качествен протеин, също така съдържат здравословни мазнини и други важни хранителни вещества като витамини от групата В и холин, които ни осигуряват енергия. Протеините са съставени от аминокиселини, а яйцата съдържат големи количества аминокиселинен левцин, което е особено важно за мускулното натрупване.

Сьомга

Сьомгата е чудесен избор на храна за изграждане на мускули и цялостно здраве. Тя ще ви осигури протеини, омега-3 мастни киселини, витамини от група В. Омега-3 мастните киселини играят важна роля в мускулното здраве и дори могат да увеличат мускулната маса по време на тренировъчните програми. Ако не харесвате този вид риба може да го замените със скумрия, риба тон.

Напитки за бърз метаболизъм

Пилешки гърди

Всички фитнес режими на хранене включват в менюто си пилешки гърди. Месото е с богато съдържание на протеини, както и витамини от групата В. Според изследвания, диетите, които са високопротеинови, включващи консумацията на пилешко месо, могат да помогнат за изгарянето на излишните мазнини.

Натурално кисело мляко

Киселото мляко е не само висококачествен протеин, но съдържа и суроватъчен протеин и бавно усвояващ се казеинов протеин. Не на последно място, то ще ви осигури и калций.

Говеждо

Едно от най-добрите меса за спортуващите, които искат да натрупат мускулна маса е говеждото месо. То им осигурява висококачествен протеин, витамини В, минерали и креатин.

Митове за метаболизма, които пречат на тънката ви талия

Извара

Една чаша нискомаслена извара съдържа около 28 грама протеин, включително и важната за мускулите аминокиселина левцин. Подобно на други млечни продукти, може да намерите извара с различно съдържание на мазнини. Изборът на какъв тип извара ще се спрете зависи от това колко допълнителни калории трябва да добавите към хранителния си план.

Пуешки гърди

Пилешкото месо може да замените с пуешко. То е богато на протеини и има малко мазнини. Пуешкото също съдържа ниацин (витамин В3), който е важен за усвояването на мазнините и въглехидратите от тялото като енергийни източници.

Как да имате плосък корем след 40?

Свинско бонфиле

Някои проучвания показват, че свинското месо има ефект, подобен на този на други храни, изграждащи мускули, като говеждо и пилешко. Включете го в диетата си, но избирайте не толкова мазното като бонфилето.

Свързани статии

Нахут

Нахутът е добър растителен източник на въглехидрати и протеини. Въпреки че няма толкова протеини, колкото в месото, той е важен за вашия тренировъчен режим.

Киноа

Докато богатите на протеини храни са приоритет за изграждането на чиста мускулна маса, мускулите имат нужда и от друго гориво, като киноата. Тя е не само вкусна, но съдържа фибри, фосфор, магнезий, който е важен за функцията на вашите мускули и нерви.

Коментирай
Свободно време