Здраве и красота

Канелено мляко за отслабване и повече здраве

Осигурява ни важни антиоксиданти

31.10.2018г. / 06 55ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Менюто на всеки от нас включва не само любимите му храни, но и напитки. Имаме такива за старт на деня, за добро храносмилане, както и напитки, които ни помагат да спим по-добре, като чаша топло мляко.

Следващият път, когато си приготвяте топлото мляко добавете малко канела към него. Канелата не само спомага за подобряване на метаболизма, но помага на кожата да бъде по-здрава и красива. Какви са останалите ползи от консумацията на канелено мляко и как може да ви помогне в отслабването?

Канелата е древна подправка с уникален аромат, дължащ се на маслената част на растението, известна като цинамалдехид. Според учени, повечето ползи на канелата се дължат именно на това съединение. Подправката ни осигурява важни антиоксиданти, като полифеноли. Високото ниво на тези съединения може да помогне на тялото да се предпази от свободни радикали, които причиняват редица възпаления и заболявания.

Страхотни признаци, че всъщност тялото ви е напълно здраво

Друга причина да консумирате канелено мляко е, че напитката може да намали хроничните възпаления в тялото. Според някои изследвания, хора с диабет тип 2, консумирайки по ½ ч. л. на ден канела могат да намалят нивата на общия холестерол, LDL холестерола и триглицеридите.

Ако се опитвате да отслабнете е много важно да поддържате стабилни нива на инсулин и кръвна захар.

Инсулинът е хормон, който помага за регулиране на метаболизма, за усвояването на глюкозата като енергия. Някои хора са резистентни към инсулина, тъй като се хранят нездравословно, не спортуват или страдат от диабет тип 1 и 2.

Какво се случва, когато пропуснем закуската?

Инсулиновата резистентност може действително да доведе до развитие на диабет, както и други здравословни проблеми. От друга страна, ако се храним правилно, спортуваме редовно и консумираме ежедневно канела, можем да намалим инсулиновата резистентност, което да подобри и нашия метаболизъм.

Свързани статии

Друго предимство на канелата е, че според някои проучвания, консумацията ѝ може да намали риска от невродегенеративните заболявания, като болестта на Алцхаймер и болестта на Паркинсон, благодарение на съединения, предотвратяващи натрупването на протеин в мозъка, предизвикващ развитието на алцхаймер.

Как да си приготвите чаша канелено мляко?

Всичко, което трябва да направите е към чаша топло мляко да прибавите ¼ ч. л. канела на прах. По желание може да подсладите с малко мед.

Коментирай