Здраве и красота

Заболявания, които се предават от майка на дъщеря

Сърдечните болести са едни от тях

08.09.2019г. / 15 16ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Istock

Снимка: Istock

Човешкото тяло е уникално и все още не е напълно разгадано от учените. От външния вид, до черти на характера, ние дължим своята уникалност до голяма степен на нашите гени. Това важи и за слабите места в организма – за болестите и състоянията, които наследяваме.

Знаете ли, че според учени мигрената, ракът на гърдата и яйчниците, безсънието са наследствени и обикновено се предават от майка към дъщеря?

Кои други състояния се дължат на гените ни и наследяваме от нашите майки, вижте в следващите редове.

Остеопороза

Остеопорозата е заболяване, при което костната плътност намалява и възниква рискът от фрактури. То засяга главно жените, като наследствеността е един от рисковите фактори. Остеопорозата започва да се проявява обикновено след менопаузата.

Как може да намалите риска?

Много е важно менюто ви да е богато на храни съдържащи калций, витамин D, тъй като той е важен за усвояването на калция. Също така, тютюнопушенето намалява способността на организма да абсорбира калций и води до намаляване на костната плътност. Не на последно място поддържайте здравословно тегло и спортувайте редовно.

Сърдечносъдови заболявания

При жените местата за натрупване на мазнини се определят генетично и ако най-високата концентрация на мастните клетки е в коремната област, тогава рискът от сърдечносъдови заболявания се увеличава. Излишъкът от холестерол, който се отлага по стените на кръвоносните съдове, също е свързан с наследствеността и увеличава риска от инсулт или сърдечен удар.

Как да намалите риска? Поддържайте здравословно тегло, тъй като при хората с наднормено тегло рискът от инсулт, инфаркт, хипертония и диабет е по-голям. Спортувайте поне 3-4 пъти седмично.

Помислете за начина ви на хранене и намаляване до минимум консумацията на сол, захар, мазни храни, сладкиши, чипсове. Не пушете и внимавайте с консумацията на алкохол. Следете нивата на кръвното налягане и холестерола.

Следвайте формулата 10-3-2-1-0 за енергичен и продуктивен ден

Ревматоиден артрит

Според учени, увреждането на ставите се дължи на увредената имунна система при хора с наследствени предразположения.

Как да намалите риска?

Избягвайте тютюнопушенето, прекомерната консумация на кафе и червено месо. Поддържайте добро орално здраве, тъй като пародонтозата и други нелекувани зъбни инфекции, могат да играят роля в развитието на ревматоиден артрит.

Също така добавете към ежедневното си хранене продукти, които съдържат повече витамин С, тъй като той е силен антиоксидант и намалява риска от възпалителни процеси в тялото.

Забранени храни за жени над 30

Преждевременно стареене

Учените са открили набор от гени, които са отговорни за това колко дълго успяваме да запазим младостта си. Те се предават от поколение на поколение и по майчина линия. Ако сте наследили такава ДНК, тогава процесът на стареене ще бъде по-бърз.

От друга страна вредните навици, нездравословното хранене, неглижирането на грижата за кожата и тялото изобщо, увеличават риска от преждевременно стареене.

20 причини да започнете да спортувате още днес

Депресия

Знаете ли, че депресията засяга повече от 300 милиона души годишно и според учени тя се дължи на гена Slc6a15, който е основният виновник депресията да се предава по наследство. При нежния пол, депресията се среща 2 пъти по-често, отколкото при мъжете, като следродилната депресия се предава също генетично.

За да намалите риска от депресия се хранете здравословно, спортувайте редовно, почивайте достатъчно, потърсете професионална помощ, ако смятате, че не можете да се справите с ежедневния стрес или конкретен проблем.

Свързани статии

Глаукома

Глаукомата също се среща по-често при жените и генетичните мутации, които носят това заболяване на очите са наследствени. За да намалите риска спортувайте редовно, не пропускайте профилактичните прегледи при очен лекар, носете слънчеви очила, когато времето го налага.

Болестта на Алцхаймер

Това е най-честата форма на деменция, засягаща по-често жените. Все още няма открито лечение, но рискът от развитието ѝ би могъл да се намали, ако водите здравословен начин на живот, четете книги, играете занимателни игри.

По материали от adme.ru

Коментирай