Здраве и красота

8 мощни натурални средства при акне

Как да преборите възпалението и да върнете здравето на кожата

13.11.2018г. / 06 33ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Акнето е упорито кожно заболяване, за което медицината все още не е открила окончателен лек. Много и разнообразни са причините, които предизвикват акне. Заради това и няма единодушно решение на проблема. Със сигурност обаче има някои натурални средства, които облекчават акнето и потискат възпалението в кожата.

Масло от чаено дърво

Маслото от чаено дърво има мощни противовъзпалителни свойства. То намалява зачервяването, гнойните пробиви по кожата, свива порите, почиства в дълбочина, като прониква дълбоко и хидратира.

5 грешки в грима, които причиняват акне

Зелен чай

Зеленият чай е много богат на антиоксиданти, потискащи възпалението и борещи се с оксидативния стрес в клетките на кожата. Свободните радикали предизвикват преждевременно стареене, но и отделяне на повече себум, който в комбинация със запушените пори на кожата предизвиква акне. Изплаквайте кожата с отвара от зелен чай всяка вечер вместо тоник за лице.

Мед

Медът със своите мощни антибактериални свойства е чудесно средство срещу акне. Направете си маска за лице с ½ чаша мед с 1 чаша стрити овесени ядки. Втрийте в кожата с масажиращи движения и оставете да действа 30 минути.

Мента

Ментата помага за свиването на порите. Тя има свойството да почиства в дълбочина. За почистване на лицето смесете 2 супени лъжици намачкани листа от мента с 2 супени лъжици кисело мляко или овес. Оставяйте маската да действа 10 минути преди да изплакнете.

Ехинацея

Растението има лечебни свойства в много области, включително и при акне. Дължи това на антибактериалните, противовирусни и противовъзпалителни качества, идващи от наличието на много антиоксиданти и активни вещества в ехинацеята.

Използвайте отвара от ехинацея за ежедневно изплакване без отмиване. Можете да втривате и масло от ехинацея в кожата с помощта на памучен тампон.

Акнето подсказва за вътрешен здравословен проблем

Аспирин

Салициловата киселина в аспирина е едно от веществата, използвани в козметиката за борба с акнето. Тя потиска възпалението и намалява появата на черни точки и гнойни пъпки. Стрийте едно хапче аспирин. Смесете го с малко вода, за да се получи паста. Втрийте в лицето. Изчакайте да подейства 10 минути и изплакнете.

Лайка

Лайката помага на кожата да се регенерира и да се освободи от възпалението, причиняващо акне. В блендер смесете утайка от кафе със съдържанието на употребена торбичка от чай от лайка. Направете паста. Нанесете върху лицето като маска. Оставете да подейства и изплакнете.

Друг начин да използвате лайката е като сварите 2 торбички чай от лайка в 1 чаша гореща вода. Нека престоят 15 минути, за да се насити водата. Използвайте водата като тоник или изплакнете с нея лицето без отмиване. Оставете да действа през нощта.

Алое

Алоето също има много силни противовъзпалителни свойства. Можете да го нанесете директно върху кожата под формата на натурален гел.

Коментирай
Свободно време