Здраве и красота

5 грешки в грима, които причиняват акне

Влошават здравето на кожата

02.10.2018г. / 10 55ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Акнето е вид гнойно възпаление на кожата, което се характеризира с поява на черни точки, гнойни пъпки, обширни червени участъци и повишена мастна секреция.

Жените крият акнето си с грим, което е напълно нормално. Все пак няма жена, която да се чувства добре с всички тези пъпки по лицето си.

Акне при възрастни – какви са решенията?

Грешките в грима обаче могат да влошат акнето или да предизвикат поява на такова при иначе здрава кожа.

Кои са тези грешки, които да избягвате?

1. Използвате грешния фон дьо тен.

Технически повечето видове грим не предизвикват акне, защото са дерматологично тествани. Има специално разработени козметични продукти с хипоалергенен или антибактериален състав. Въпреки това някои продукти могат да предизвикат акне. Препоръчително е да се ползват тези видове фон дьо тен, които са базирани на минерален състав. Те не запушват порите и не предизвикват гнойни възпаления.

2. Покривате с прекалено много фон дьо тен.

Дори най-щадящата формула има обратен ефект, когато е в прекалено големи количества. Кожата не може да диша, гримът запушва порите. В тях се събират бактерии, мастни отлагания, замърсявания от въздуха, които причиняват акне.

Етеричното масло от чаено дърво и удивителните му ефекти

Свързани статии

3. Нанасяте фон дьо тен с пръсти.

По пръстите има много бактерии, които остават дори след измиване на ръцете, ако не е използван антибактериален сапун. Използвайте друго средство за нанасяне на грима – четка, гъба, които да почиствате редовно.

4. Използвате мръсни четки и гъби за грим.

Не е добре да нанасяте с пръсти, а с пособия за грим. Да, но ако и те са мръсни, рискът от акне е висок. Сменяйте или почиствайте редовно своите четки и гъби за нанасяне на грим, за да предпазите кожата си.

5. Спите с грима.

Спането с грим повишава значително риска от поява на гнойни възпаления и черни точки по кожата. Недостатъчното почистване на грима също крие риск. Уверете се, че сте почистили лицето си старателно и напълно преди да си легнете.

Коментирай